VOETBALGELD – Nederlander Philippe van Esch koopt KV Mechelen (en begeleidt Mark Uytterhoeven naar de exit)

Philippe van Esch op zijn LinkedIn profiel.

De eersteklasser KV Mechelen heeft zijn kapitaal opgetrokken met 6,6 miljoen euro tot 17,2 miljoen euro. Dat kapitaal is nu voor 44 % in handen van de Nederlandse ondernemer Philippe van Esch en voor 24 % van de investeerder Jos Sluys. Deze financiële operatie heeft drie belangrijke gevolgen. Vooreerst is KV Mechelen gered van de financiële ondergang. Daarnaast heeft de getormenteerde ondernemer Dieter Penninckx zijn aandelen in de ploeg verkocht. En tenslotte nemen alle oude bestuurders ontslag. Onder die laatste zit ook de ex-journalist Mark Uytterhoeven. Die lag in 2003 mee aan de toenmalige redding van de club. Uytterhoeven zetelde sedertdien in de raad van bestuur van KV Mechelen en bewaakte er de supportersbelangen. Onder druk van van Esch is nu een eind gekomen aan die structuur. Van Esch en Sluys zijn ten volle eigenaar en kunnen vrij beschikken over de toekomst van de club.

De kapitaaloperatie was al eerder aangekondigd maar is nu ook doorgevoerd. Struikelblok was lang de positie van de vroegere aandeelhouder Dieter Penninckx, de vroegere eigenaar van de gevallen textieldistributeur FNG. Na lang onderhandelen heeft die zijn aandelen nu verkocht. En daar speelde Jos Sluys een niet onbelangrijke rol in. Sluys was immers de financier van zowel KV Mechelen zelf, met een lening van 7 miljoen euro, als van Dieter Penninckx wanneer die de in opspraak gekomen mede-aandeelhouder Olivier Somers uitkocht voor 4 miljoen euro, geld dat eveneens werd voorgeschoten door Sluys.KV Mechelen zelf incasseerde vorig seizoen een verlies van 6 miljoen euro om te eindigen met een overgedragen verlies van 13 miljoen euro. De financiële tussenkomst van Philippe van Esch was dan ook dringend noodzakelijk. Maar de ondernemer, die ook eigenaar is van de Nederlandse tweedeklasser Helmond Sport, was niet van zich te laten leiden door de supporters. Met zijn komst vertrokken alle bestuurders, dus ook Mark Uytterhoeven. Normaal kan de iconische journalist wel een waarnemende zetel zonder stemrecht krijgen binnen de raad van bestuur die nu bestaat uit van Esch zelf en de ondernemers Luc Leemans, bekend van Luka Vleeswaren, en Eddy De Reys, eigenaar van CNC Metaal. Jos Sluys is niet rechtstreeks vertegenwoordigd in de raad van bestuur.

De 58 jarige Philippe van Esch is geboren en getogen in Helmond, een voorstad van Eindhoven. De Nederlander is eigenaar van het textielbedrijf Vescom. Dat werd in de jaren zeventig opgericht door zijn vader, wijlen Joop van Esch, en handelt in onder meer gordijnstoffen en wand- en meubelbekleding. Van Esch, die sociale wetenschappen gestudeerd heeft in Canada, nam het bedrijf in 1998 over van zijn vader en bouwde het uit tot een internationale speler met meerdere vestigingen in Europa en Noord-Amerika. Naast het bedrijf erfde Van Esch van zijn vader ook een passie voor hedendaagse kunst. In Mechelen wordt gezegd dat het een publiek geheim is dat Mark Uytterhoeven en van Esch niet echt de beste vrienden zijn. Die laatste wou graag een meerderheid van 50 % van KV Mechelen kopen, maar dat stuitte op het njet van Uytterhoeven. De supportersparticipatie in KV Mechelen is nu wel gehalveerd van 8 naar 4 %.

Mark Uytterhoeven heeft zich ondertussen grotendeels terug getrokken uit het publieke leven en verblijft halftijds in Frankrijk. In onderstaande video doet hij zijn verhaal van de redding van KV Mechelen in 2003.