Hoe zou het nog zijn met … Dieter Penninckx

Dieter Penninckx (Foto: Belga Images)

Niet zo goed dus. De modegroep FNG werd verplicht om het faillissement aan te vragen. Dat werd meteen ook uitgesproken door de rechtbank. Daarmee waren de pogingen mislukt om de Zweedse webwinkel Ellos alsnog te redden of te verzilveren. Ellos was het laatste operationele bedrijf onder de FNG vleugels, de modeholding die ooit werd opgericht door Dieter Penninckx en zijn echtgenote samen met Emmanuel Bracke. Het was precies de dure overname van Ellos die het financieel kaartenhuis FNG deed in elkaar storten. Het gerecht opende daarop een onderzoek tegen de drie FNG aandeelhouders naar mogelijke fraude. Penninckx belandde daarbij enkele weken in de cel. Ondertussen bleef hij wel nog meerderheidsaandeelhouder van de voetbalploeg KV Mechelen. Maar ook daar staat het financiële water hem aan de lippen. Een kapitaalverhoging van 5 miljoen euro doet zijn aandeel in de ploeg verwateren van 72 naar 45 %. Penninckx behoudt nog vijf van de 11 zetels in de raad van bestuur. Pogingen om één van die zetels zelf te bezetten, stuiten op hard verzet van de minderheidsaandeelhouders die eerst de afloop willen zien van het fraude onderzoek. Maar dat kan nog jaren op zich laten wachten.

FNG nam Ellos in 2019 over van de holding Nordic Capital. De dure overname zou uitgroeien tot een molensteen rond de nek van de FNG groep. Nadat FNG kapseisde gingen alle operationele dochters waaronder Brantano failliet. Alleen Ellos bleef over als actieve dochter. FNG zelf bleef voor 45 % in handen van de drie oprichters. Penninckx bleef daarbij de gang van zaken van dichtbij volgen. Zo sloot FNG vorig jaar een dading van 100 miljoen euro met Nordic Capital. 60 miljoen moet daarvan nog betaald worden. Bedoeling was Ellos naar de beurs te brengen en de opbrengst daarvan te gebruiken om Nordic te betalen. Maar dat plan mislukte dus. Nordic zegt zelf dat het op het punt staat terug volledig eigenaar te worden van Ellos. FNG is nu in handen van de curatoren. Penninckx staat buitenspel. Zijn aandelen zijn waardeloos geworden.



Bij KV Mechelen ligt de 57-jarige Nederlandse ondernemer Philippe van Esch op vinkenslag. Deze zomer moet Mechelen 4,2 miljoen aan leningen terug betalen, geld dat er niet is. Of niet was. Tot van Esch vorige week mee een kapitaalverhoging onderschreef van 5 miljoen euro. De ondertekening van die kapitaalverhoging bij de notaris verliep blijkbaar heftig. Penninckx eiste een zetel op in de raad van bestuur maar kreeg die niet. Hij behoudt nog 45 % van de ploeg na de huidige kapitaalinjectie. Binnen de drie maand zou opnieuw worden onderhandeld over zijn zitje in de raad van bestuur.

Van Esch is eigenaar van het Nederlandse interieurbedrijf Vescom, producent van behangpapier en bekledingstextiel. Hij is ook hoofdsponsor van de Nederlandse tweedeklasser Helmond Sport. Met die club heeft KV Mechelen sinds enkele jaren een succesvolle sportieve samenwerking uitgebouwd. Van Esch wil Vescom ook sponsor maken van KV Mechelen.