Het (financiële) TV verleden van Mark Uytterhoeven

(Foto: VRT)

Hij is dezer dagen niet uit de kranten weg te slaan, de 64-jarige Mark Uytterhoeven. Aanleiding is het feit dat hij zeer discreet, maar door de VRT volop gepromoot, een nieuw eigen tv-programma heeft gelanceerd. Op de jeugdzender Ketnet, onder de alles zeggende naam “Opa”. Nostalgie alom. Wellicht evenveel volwassenen keken naar “Opa” als jonge kinderen. Het was het eerste, nieuwe tv-optreden van Uytterhoeven sinds 2013. De nostalgie waarmee hij wordt onthaald, zegt misschien iets over de kwaliteit van het huidige tv-aanbod. Operationeel stopte Uytterhoeven met TV maken in 2013. Financieel hield hij het twee jaar later voor bekeken, met een vermogen van om en bij 1,5 miljoen euro waarbij twee eigendommen in Frankrijk. Zijn echtgenote Ann Van Hoey kon haar laat ontdekte roeping als ontwerper van keramiek wel nog doorzetten, onder meer in opdracht van het gekende merk Serax.

Opa’ is een dagelijks clip waarin Uytterhoeven tv maakt voor kinderen met plastic poppetjes, speeldgoedwagentjes, fluopaarden en korte verhaaltjes. Een ontdekking die hij deed tijdens de lockdown voor zijn kleinkinderen. Een kwart eeuw terug maakte Uytterhoeven furore wanneer hij samen met Wouter Vandenhaute het ‘Huis van Wantrouwen’ opstartte. In 1993, twee jaar na het ‘Huis van Wantrouwen’, volgde ‘Morgen Maandag’, een zondagavondprogramma waarmee de openbare omroep na lange tijd een inhoudelijk antwoord kon formuleren op het commerciële VTM geweld dat op Vlaanderen was losgelaten.



Later zou Uytterhoeven ook betrokken worden bij de opstart van Woestijnvis, het productiehuis dat Wouter Vandenhaute, Erik Watté en Jan Huyse in 1997 oprichtten. Woestijnvis bracht populaire programma’s’ zoals ‘De Mol’ en ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Maar Uytterhoeven hield het letterlijk voor bekeken en stapte in 2013 uit de tv-wereld. Twee jaar later doekte hij zijn financiële structuur op. Zijn holding Salade Nicoise slorpt zijn werkmaatschappij bvba Ventoux op. De bvba MF werd eveneens opgeslorpt door Salade Nicoise. Die laatste wijzigde daarop zijn naam in Ventoux. Het mag duidelijk zijn dat Uytterhoeven wel houdt van een woordspeling. Zijn bvba Ventoux refereert naar de legendarische Mont Ventoux, berucht bij wielrenners, één van de werkgebieden van Uytterhoeven. Salade Nicoise refereert naar de eigendommen van Uytterhoeven in Frankrijk. Het gaat dan om een woonhuis in de Var, in de gemeente Montauroux, en een appartement in de gemeente Antibes in de Alpes-Maritimes. Uytterhoeven verblijft dan ook ongeveer de helft van zijn tijd bij onze zuiderburen, tot voor kort afgewisseld met zijn werk als docent aan de Thomas More hogeschool in zijn thuisstad Mechelen.