VOETBALGELD – Pini Zahavi en zijn advocaat maken van SK Lommel Afrikaanse geldmachine

Udi Shochatovitch

Volgende week wordt bekend gemaakt dat de Israëlische jurist Udi Shochatovitch de nieuwe eigenaar wordt van de Limburgse voetbalploeg SK Lommel. Tot drie jaar terug was Shochatovitch de advocaat van Pini Zahavi, zo wat de meest omstreden spelersmakelaar wereldwijd. Het Belgische gerecht verdenkt Zahavi er van de echte eigenaar te zijn van FC Moeskroen en de ploeg te gebruiken als witwasmachine. De boekhouding van Moeskroen werd in beslag genomen door de overheid. Udi Shochatovitch en Pini Zahavi zijn sedert 2016 samen aandeelhouder van de Maltese offshore holding BMVP. Alles laat uitschijnen dat ze het lakse Belgische voetbalsysteem gaan gebruiken als lanceringsbasis voor jonge Afrikaanse spelers.

Udi Shochatovich beheert in het Afrikaanse land Gambia de opleidingsschool Super Stars Academy en de gelijknamige voetbalploeg die aantreedt in de derde Gambiaanse voetbalklasse. Hij is ook directielid van de Israëlische topclub Maccabi Haifa. Zijn ambitie in België is duidelijk. Hij betaalt één euro voor de overname van Lommel en neemt er 0,48 miljoen euro schulden bij. Hij koopt daarna een 20-tal Afrikaanse beloftes uit zijn eigen school voor om en bij 1,5 miljoen euro, die hij dus via allerlei constructies aan zichzelf betaalt. Die jonge Afrikaanse spelers mogen hier ongelimiteerd spelen, zonder sociale lasten te moeten betalen. Wanneer hij één of twee spelers daarna kan te gelde maken, heeft hij zijn investering al terug. De rest is winst.Udi Shochtatovich is vennoot bij AYR, een van de grootste Israëlische advocatenbureaus. Hij haalde zijn bachelordiploma aan de University of East Londen en was sinds 1995 actief aan de balie in zijn thuisland. Op de website van het advocatenkantoor wordt hij omschreven als “een expert in voetbalinvesteringen, zowel in Israël als in de rest van de wereld”. Tot drie jaar terug was hij de actieve advocaat van Pini Zahavi. In 2016 ruilde hij zijn job aan de balie in voor die van adviseur in de voetbalwereld. Vandaag pendelt hij tussen zijn verblijfadressen in Londen en Tel Aviv, zo schrijven de kranten van Mediahuis die het nieuws brengen.

Niemand stelt vragen over de infiltratie van bloedgeld in het voetbal dat van doelpalen ware schandpalen maakt

Lommel SK heeft een licentie om volgend seizoen opnieuw te mogen aantreden in 1B. Bij een overname zal de club een nieuwe licentie moeten aanvragen. De kans lijkt klein dat de lakse voetbalbond vragen zal stellen bij de Israëlische constructie. De politiek durft het niet aan de vrijstellingen inzake RSZ voor het prof voetbal in vraag te stellen. Volgens Marc Coucke zou dit immers leiden tot een economisch kerkhof. De clubs in tweede klasse, 1B, hebben geen uitzicht op een commerciële format. Slechts één van hen kan promoveren naar 1A. Maar ze mogen wel ongelimiteerd buitenlandse spelers inzetten. Op die manier maaien de voetbalbond en de politiek het gras weg voor de voeten van eigen, jonge Belgische spelers en creëren ze een ongecontroleerd speelveld voor buitenlandse financiële haaien die via allerlei offshore constructies geld kunnen witwassen en versassen in het Belgisch voetbal. Om nog te zwijgen over het ontbreken van enige vraagstelling bij de ethiek van de infiltratie van bloedgeld in het voetbal dat van doelpalen ware schandpalen maakt.