VOETBALSCHANDAAL: Roger Lambrecht, derde ondernemer voor wie de bel luidt

Peter Maes (Beeld: VTM)

87 jaar is hij ondertussen, Roger Lambrecht, verkoper van autobanden en verknochte eigenaar van eersteklasser Sporting Lokeren. Met die laatste ploeg raakt hij ondertussen steeds dieper in de problemen. Los van zijn persoonlijk opvolgingsprobleem, dat maar geen grond lijkt te raken, speelt Lokeren de voorbije maanden sportief volledig ondermaats en staat het in de rangschikking op de laatste plaats. Nu is ook de trainer Peter Maes opgepakt door het gerecht. Hij zou zwart geld hebben ontvangen van de voetbalmakelaar Dejan Veljkovic. Maes zag de bui wellicht hangen. Het voorbije weekend kon hij niet blijven op de persconferentie van zijn ploeg. Wegens darmproblemen. Na Olivier Somers en Dieter Penninckx bij KV Mechelen is Roger Lambrecht de derde ondernemer die wordt meegesleept in het voetbalmoeras. Die eerste is nog steeds van zijn vrijheid beroofd.

Maes wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. En dat is niet Joris Raskin maar een collega magistraat onderzoeksrechter in Tongeren. Zoals bekend heeft advocaat Hans Rieder een wrakingsverzoek ingediend tegen Raskin. Die werkte immers tot voor enkele maanden in dienst van de Belgische Voetbalbond. Net als de scheidsrechter Vertenten, de cliënt van Rieder. Van Rieder kan men veel zeggen, maar deze voorzet was te mooi en te naïef om niet binnen te trappen. Ondertussen zal blijken of Maes vandaag al dan terug van zijn vrijheid zal kunnen genieten of niet.Marc Coucke

Ondertussen komt ook nog eens de onvermijdelijke Anderlecht eigenaar Marc Coucke om de hoek kijken. Voor de Waalse media analyseerde Coucke zijn eigen dubbele rol in de voetbalwereld. De Oost-Vlaming is naast voorzitter van Anderlecht ook voorzitter van de Pro League en vindt dat zelf “niet normaal”. “Als de hervorming doorgevoerd is, zal iemand mijn plaats binnen de Pro League moeten innemen. Maar ik stop niet voordat de nieuwe structuur op poten staat. Er moet een onafhankelijk bestuur komen.” Maar volgens Coucke is de wil algemeen om het Belgisch voetbal te saneren.

Ook het getormenteerde KV Mechelen van Somers en Penninckx kwam ter sprake. Volgens Coucke verdient de club het niet om geschrapt te worden. “KV Mechelen bestaat dankzij zijn supporters”, aldus Coucke. “Enkele jaren geleden hebben ze elk 1.000 euro gegeven, ze waren er ook toen het moeilijk ging. De club verdient het nooit om geschrapt te worden. En wat betreft degradatie: je moet afwachten tot zaken bewezen worden. En ik ben al helemaal niet de persoon die daarover moet oordelen. Maar natuurlijk zou ik het extreem jammer vinden mocht het gebeuren.”