De familie Mol [632]

Vermogen € 27 867 000
Gekend als Mol
Activiteit Productie van speciale voertuigen
Inplanting Hooglede (W-Vl)
Tendens Stijgend
Huidige positie 632


In 1944 gaat Gerard Mol van start met de éénmanszaak MOL in het West-Vlaamse Hooglede. Het bedrijf produceert in eerste instantie landbouwvoertuigen en tractoren. Maar al snel schakelt Gerard Mol over naar de ombouw van Amerikaans legertuig dat werd achtergelaten door de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog. Hij maakt performante terrein vrachtwagens van oude legerwagens. Meteen is de basis gelegd van MOL: de productie van uitzonderlijke beroepsvoertuigen.

In 1956 wordt een uitbreiding gedaan naar het produceren van tankwagens voor vloeibare stoffen, voor het vervoeren van cement in bulk en het produceren van diepladers. Vijf jaar later wordt RMC opgericht in Rumbeke voor de serieproductie onderdelen. MOL start de productie van kraanonderstellen, betonmixers en camions.

1985 wordt een belangrijk jaar voor MOL. Het familiaal bedrijf neemt dan VDK over. VDK wordt specialist in de bouw van vuilniswagens, tot op vandaag een sterkhouder van MOL. In 2004 wordt de opstart van een volledig nieuwe productiehal voor de VDK vuilniswagens gerealiseerd. In 2012 wordt de productiehal voor de vuilniswagens opnieuw uitgebreid.

Het bedrijf werd 47 jaar geleid door Martin Mol. De constructie van alle mogelijke en onmogelijke industriële voertuigen is de specialisatie van Mol geworden, waardoor het bedrijf in zijn niche een wereldspeler is geworden. Er werken nu om en bij 350 mensen voor MOL. In 2022 verkocht Martin Mol zijn bedrijf via een management by out aan drie van zijn directieleden.