Familie Thissen [631]

Gregor Thissen

Vermogen € 27 986 000
Gekend als Scabal
Activiteit Geïntegreerde kleermaker
Inplanting Brussel
Tendens Dalend
Huidige positie 631


In 1938 ging Otto Hertz van start met de Société Commerciale Anglo, Belgo, Allemande et Luxembourgeoise afgekort Scabel. Het bedrijf was een importeur van stoffen en verdeelde die aan kleermakers. Scabal introduceerde daarbij het staalboek. Daardoor moesten kleermakers hun stoffen niet meer tentoonstellen wat hen toeliet hun aanbod aanzienlijk uit te breiden.

Peter Thissen was op dat moment de rechterhand van Otto Hertz. Thissen, nu de voorzitter van Scabal, kwam in 1970 Naar Brussel. Thissen werkte vooreerst aan integratie. Het bedrijf kocht in Yorkshire de Bower Roebuck-weverij en kort daarna waren de eerste ready to wear- en made to measure -collecties klaar. Aan het einde van de jaren tachtig, net voor zoon Gregor Thissen zijn intrede deed, verwierf de groep ook Tailor Hoff in Duitsland, een producent van hoogstaande mannenkledij.

Vandaag heeft Scabal wereldwijd bijna 600 mensen in dienst. Grégor Thissen, zoon van Peter, is momenteel de sterke man. Door de jaren heen is Scabal uitgegroeid tot een fabrikant van stoffen van topkwaliteit voor de meest prestigieuze kleermakers en textielbedrijven wereldwijd, en als een fabrikant van de meest verfijnde pakken, jassen en hemden voor de meest veeleisende klanten. Sinds 2009 opende de groep verschillende Scabal-winkels die de hele kledinglijn kunnen tonen. Er zijn nu Scabal-winkels in Londen, Genève, Parijs, Brussel, Shanghai, Seoul en Schenzen.

Slecht nieuws kwam er in 2020 wanneer de Duitse confectiedochter Tailor Hoff de deuren moest sluiten en 130 werknemers, voornamelijk naaisters, werden ontslagen. De productie van maatkostuums werd verlegd naar Portugal waar de loonkost slechts één derde bedraagt van die in Duitsland. De sluiting van Tailor Hoff kostte Scabal 15 miljoen euro.