Familie d’Andrimont [170]

Vermogen € 152 658 000
Gekend als ex-Ceres
Activiteit Beheer van vermogen
Inplanting Lasne
Huidige positie 170


De holdings Enembe en Enemge zijn de spaarpotjes van de familie d’Andrimont. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was de familie in België een van de belangrijkste spelers op de markt van de industriële maalderijen. Sleutelbedrijf daarbij was Ceres met daarnaast een hele reeks vennootschappen. Ceres, de belangrijkste industriële Belgische maalderij, stond op dat moment voor een binnenlands marktaandeel van 40 procent. Ceres stond verder in voor ongeveer 65 procent van alle export, die door de Belgische maalderijen wordt gerealiseerd.

De belangrijkste klanten van Ceres waren de bakkers, kleine bakkers en industriële bakkers. In 1987 werd het bedrijf het doelwit van een onderzoek naar een zwart-geldcircuit onder bakkerijen. Het onderzoek deed de hele bakkerijsector op haar fundamenten daveren. Ceres bleek één derde van zijn productie in het zwart uit te leveren. De fiscus claimde in totaal meer dan 80 miljoen euro boetes. Ook Ceres moest fikse boetes betalen. Voor de familie d’Andrimont was dat blijkbaar te veel van het goede. Ceres werd verkocht aan de Franse groep Soufflet en de familie verdween onder de radar. Officieel luidde het dat d’Andrimont zijn industriële roeping had opgegeven. Nu blijkt dat ze toch een mooie spaarpot heeft overgehouden aan die roeping.

De familie beheert haar vermogen op een zeer discrete manier en neemt geen opmerkelijke participaties in industriële bedrijven. In 2007 kocht ze voor 16 miljoen euro aandelen van de investeringsmaatschappij Cobepa. Baron Philippe Bodson, onder meer ex-Tractebel, is een van hun belangrijkste raadgevers.