Familie De Pauw (Montea) [171]

Dirk De Pauw

Vermogen € 152 616 000
Gekend als Montea
Activiteit Vastgoed
Inplanting Aalst
Tendens Stijgend
Huidige positie 171


De broers Pierre en Jos De Pauw kochten in de jaren zestig magazijnen op om die vervolgens te verhuren. Eind jaren zeventig gingen ze in de sector van logistiek en semi-industrieel vastgoed elk hun eigen weg. De kinderen van Jos De Pauw brachten midden 1999 hun belangen onder in de vastgoedbevak WDP. Dat biedt fiscale voordelen. Een bevak is vrijgesteld van vennootschapsbelasting als hij aan enkele voorwaarden voldoet: 80 procent van de operationele winst moet elk jaar uitgekeerd worden en een gebouw mag niet meer dan 20 procent van de portefeuille uitmaken.

De inbreng in WDP heeft de familie Jos De Pauw geen windeieren gelegd. De koers van WDP steeg fors. De familie Pierre De Pauw zou dat graag nadoen. ‘We willen hetzelfde groeiverhaal schrijven als WDP’, zegt Dirk De Pauw, de zoon van Pierre en de gedelegeerd bestuurder van Montea dat in 2006 naar de beurs trok.

Montea werd na WDP de tweede vastgoedbevak die zich volledig toelegt op logistiek vastgoed (magazijnen), gespecialiseerd in het verhuur, de ontwikkeling en de aankoop van logistieke en semi-industriële gebouwen in België en Frankrijk. Deze activaklasse biedt de hoogste rendementen binnen de vastgoedsector. Montea – More than warehouses – biedt meer dan alleen opslagruimtes. ‘We willen onze huurders flexibele en innovatieve vastgoedoplossingen bieden. Montea creëert waarde voor haar klanten en aandeelhouders’, zo klinkt het. Op 31 december 2010 telde de portefeuille van de onderneming 392.338 m² verdeeld over 30 sites, voor een totale waarde van 233,45 miljoen euro.

In 2018 lanceert Montea een nieuw begrip: Stockspots. “Een schoenenretailer huurt eigenlijk magazijnruimte voor twee piekmomenten: als de nieuwe zomer- of wintercollectie binnenkomt, zit zijn magazijn vol. Tussen die piekmomenten kan zijn gebouw voor meer dan de helft leeg staan. Die ruimte kan misschien heel nuttig zijn voor andere types gebruikers.” Jo De Wolf, de CEO van Montea, legt het idee achter het onlineplatform Stockspots uit. “De Airbnb voor de logistieke sector”, noemt hij het ook. “We zien het in de eerste plaats als een extra dienst voor gebruikers van opslagruimte. Het past ook goed in ons streven om onze business te verduurzamen. En het levert ons ook heel wat nieuwe marktinformatie op. Want via Stockspots komen we in contact met gebruikers die nu geen huurder zijn van Montea.” Stockspots is een Nederlandse start-up. In Nederland hebben ze na minder dan een jaar al ongeveer 130 sites op het platform. Montea is licentiehouder voor België.