Familie Hendrickx [225]

Vermogen € 107 379 000
Gekend als Henco
Activiteit Metaalbewerking
Inplanting Herentals
Huidige positie 225


Het succesverhaal van de familie begint in 1948. In dat jaar opent Louis Hendrickx een kleine winkel van kachels in Herentals. Maar ‘Lowieke Stoof ’ blijkt een goede neus voor zaken te hebben. In 1956 begint hij zelf met de productie van kachels en later radiatoren. In 1976 wordt het bedrijf Henrad opgericht, dat al snel uitgroeit tot de grootste Europese bouwer van plaatradiatoren. In 1988 verkoopt Hendrickx zijn succesvolle bedrijf voor 2,5 miljard Belgische frank ofwel 625 miljoen euro aan de Britse groep Stelrad. In 2014 moest Henrad noodgedwongen zijn deuren in België sluiten, 131 mensen verloren hun baan. Het bedrijf produceerde meer radiatoren dan dat er verkocht werden, mede door de opkomst van de vloerverwarming.

In 1992 richt de op dat moment 66-jarige Hendrickx een nieuw bedrijf op, Henco Industries. Dat produceert in eerste instantie compressoren maar schakelt al snel over naar buizen voor centrale verwarming en sanitair. Ook Henco kent een ongeziene groei. In 2002 verkoopt het bedrijf 60 miljoen lopende meter buizen, een getal dat in 2008 al is verdubbeld.

Op 4 juli 2006 overleed stichter Louis Hendrickx, zijn zonen Eddy en Willy namen het bedrijf over. Vandaag draait Henco een jaaromzet van zo’n 100 miljoen euro. Er werken meer dan 250 mensen. Het bedrijf levert wereldwijd en staat vooral sterk in Oost- Europa. In april 2008 is het bedrijf verkocht aan de Nederlandse groep Aalberts, Europa’s grootste fabrikant van fittings voor kranen en radiatoren.

Maar in 2011 bracht de Antwerpse recherche fraudeconstructies aan het licht, met bankrekeningen in de belastingparadijzen Liechtenstein, Luxemburg en Zwitserland. Decennialang zou de familie winsten verborgen hebben voor de fiscus. Om een monsterfraudeproces te vermijden sloot de familie een minnelijke schikking van 100 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder Eddy Hendrickx minimaliseert de fiscale rel. ‘Een storm in een glas water’, zo zegt hij in een van zijn karige commentaren op het dossier.