De West-Vlaamse investeerder Albert Barroo heeft 19,6 miljoen euro gerepatrieerd uit Luxemburg en ingebracht in zijn holding Groep Barroo. Het bedraag staat voor 79 % van de Luxemburgse holding ABV Invest. De nu pensioengerechtigde Barroo is verankerd in Poperinge, in de Westhoek, en hield er een discreet bestaan op na als investeerder. Hij verankerde zijn vermogen in 1990 wanneer hij 60 % verwierf van Bankunie om ook voorzitter te worden van de bank met zetel in de Kempen die later zou worden verkocht aan de Nederlandse groep Delta Lloyd. Barroo herinvesteerde een deel van zijn vermogen onder meer in de softwarespecialist ICS Computers. Hij deed dat samen met de Vlaamse durfkapitalist Creafund waarvan hij tot op vandaag ook een niet onbelangrijke investeerder is. Hij komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 33 miljoen euro.
Het verhaal van Bankunie gaat van start in 1966 wanneer enkele Kempische ondernemers hun eigen bank opstarten onder de naam Bankunie. Onder die oprichters van het eerste uur onder meer ook wijlen doctor Paul Janssen, grondlegger van het bedrijf Janssen Pharmaceutica in Beerse. Bankunie was in de eerste plaats het geesteskind van drie families: de Antwerpse families Van Gorp (wegenbouw) en Mortelmans (steengroeven) en de Turnhoutse familie Hendrickx. Vooral Alfons Hendrickx, een accountant uit Ravels, was er de drijvende kracht van. Bankunie had, tot eind de jaren tachtig, een reputatie opgebouwd als regionaal verankerde bank. In 1990 verkochten de drie aandeelhouders hun bankaandelen onder meer aan de West-Vlaamse ondernemer Albert Barroo die met 60 procent de controle verwierf over Bankunie.
Onder invloed van de West-Vlaming Albert Barroo ging Bankunie zich sterk spiegelen aan de ook al lokaal verankerde Bank van Roeselare die later met Roger De Clerck als niet onbelangrijke aandeelhouder in handen kwam van Kredietbank, nu KBC. Waar Bank van Roeselare stond voor 87 miljard Belgische frank aan beheerd vermogen was Bankunie goed voor 25 miljard frank. De Kempense bank zou daarna in handen komen van de Nederlandse groep Delta Lloyd om later op te gaan in de bank Nagelmackers. Albert Barroo herbelegde een deel van zijn vermogen in andere bedrijven waaronder als belangrijkste ICS Computers en Transics. Albert Barroo was daarbij telkens de stille vennoot naast het management. Zijn vermogen was verankerd in de discrete Luxemburgse holding Ludovicus Invest die later zijn naam wijzigde in ABV Invest.