Dr. Paul Janssen verdwijnt nu definitief bij Johnson & Johnson

 



Dr. Paul Janssen met zijn echtgenote op een archiefbeeld van 2003. (Foto: Belga Images)

De Amerikaanse farma multinational Johnson & Johnson verwijdert de naam Janssen uit het bedrijf en noemt de geneesmiddelenafdeling voortaan ‘J&J Innovative Medicine’. De beslissing kadert in een volledig facelift van het bedrijf waarbij enkel nog de naam Johnson & Johnson wordt gehanteerd. De Belgische dokter Paul Janssen fuseerde zijn naar hem genoemd farmabedrijf in 1961 met de Amerikaanse groep via een aandelenruil. Het leverde de succesvolle innovator de perceptie op minstens de Rijkste Vlaming te zijn, misschien ook wel de Rijkste Belg. Janssen begon in 1953 als Janssen Pharmaceutica in het Belgische Beerse. De naam Janssen bleef het uithangbord van de hele divisie, ook na de wereldwijde expansie binnen J&J. Misschien verdwijnt de naam Janssen bij J&J, de vennootschap Dr. Paul Janssen International blijft alvast bestaan als beheerder van het familiaal patrimonium van de familie Janssen. Dat vermogen bedraagt nu voor de hele familie 208 miljoen euro.

De J&J divisie die nu nog luistert naar de naam ‘Janssen’ boekte vorig jaar een omzet van 53 miljard dollar omzet via de verkoop van tientallen medicijnen. In België telt Janssen 5.000 werknemers, waarvan het grootste deel werkt op de onderzoekscampus in Beerse. In Gent is een nieuwe site in aanbouw om celtherapiebehandelingen mogelijk te maken voor bloedkankerpatiënten. J&J is een van de grootste farmabedrijven ter wereld met een beurswaarde van bijna 400 miljard dollar. Een deel van dat succes mag op conto van dr. Paul Janssen worden geschreven.

Deze succesvolle arts, ondernemer en researcher werd als het ware opgevoed tussen de pillen. Zijn vader zette in 1938 een punt achter zijn huisartsenpraktijk en startte in Turnhout een handel in medicijnen. Basis daarbij vormde een distributiecontract met de Hongaarse industrieel Ladislas Richter die in Boedapest een farmafabriek had. Vader Janssen zou Richterproducten verdelen in België, Nederland en Kongo. Zoon Paul promoveerde ondertussen in 1951 aan de Gentse universiteit. Twee jaar later kreeg hij van zijn vader een startkapitaal dat hij gebruikte om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Als eerste product was er pijnstillend middel tegen menstruatiepijn. De grote doorbraak kwam er echter met de ontwikkeling van Reasec, een middel tegen diarree. ‘Daar werden we rijk van’ vertelde Paul Janssen later. In 1957 bouwde hij in Beerse zijn eerste fabriek. Drie jaar later werkten er meer dan 300 mensen. Op 17 juli 1961 verkocht Janssen zijn jonge farmabedrijf aan de Amerikaanse gigant Johnson & Johnson. De verkoop nam de vorm aan van een fusie waarbij ‘dokter Paul’ zoals hij werd genoemd, een fors pakket aandelen Johnson & Johnson verwierf. Maar ook na de fusie bleef Janssen aan het hoofd van zijn bedrijf staan. Janssen Pharmaceutica werd de belangrijkste poot onder de farma-activiteiten van Johnson & Johnson. De fabriek die Janssen Pharmaceutica uitbouwde in China gaat door als een modelinvestering.

Paul Janssen overleed in 2003. Zijn echtgenote had op dat moment een unieke verzameling precolumbiaanse kunst bij elkaar gekocht. De 350 stukken uit de collectie werden overgedragen aan de Vlaamse gemeenschap als betaling van de 7,7 miljoen erfenisrechten op de nalatenschap van Paul Janssen. De financiële crisis van 2008 koste de ervan Janssen 38 miljoen euro. (Lees verder onder de foto)

Dora Arts, weduwe van Paul Janssen, met een deel precolumbiaanse maskers. (Foto: Belga Images)

Dr. Paul Janssen was een overtuigde liberaal. Hij vertrouwde noch de overheid noch de media. Zijn centrale holding noemde hij QRS. Zijn Nederlandse Stichting die in 2011 werd ontbonden luisterde naar de naam Paul Adriaan Jan. Het familiaal vermogen wordt nu beheerd via de holding Dr. Paul Janssen International. QRS is uitgebouwd tot een beheerder van commercieel vastgoed. Sleutelfiguren in het beheer van het familiaal vermogen waren Frank Arts, schoonbroer van Paul Janssen en Ludwig Criel, schoonzoon. Die laatste bekleedt op vandaag een 40-tal mandaten is één van de minder bekende boegbeelden van de Vlaamse economie. Recent werd hij nog bestuurder bij Weareone.world, de holding van de broers Beers boven Tomorrowland. Net als de vroegere projectontwikkelaar Eric Verbeeck is hij een vertrouweling van mediamagnaat Christian Van Thillo. Eric Verbeeck is ook bestuurder bij QRS. In 2019 werd de raad van bestuur van QRS grondig aangepast. Dora Arts, weduwe van Paul Janssen, stapte op als bestuurder, net als Dominique Moorkens, gekend van de groep Alcopa. De vijf kinderen van het echtpaar Janssen-Arts kregen op dat moment in de raad van bestuur het gezelschap van de onafhankelijke bestuurders Ludwig Criel en Eric Verbeeck.