NIEUWKOMER : Familie Dierickx-Van den Broeck verkoopt zijn private bank

Monique Leys, voorzitter van de gelijknamige bank. (Foto: Dierickx-Leys)

De niet onbelangrijke vermogensbankier Delen Private Bank, die zelf in handen is van de familie Ackermans & van Haaren en de familie Delen, neemt de volledige controle over haar concurrent Dierickx-Leys, een eveneens Antwerpse familiale groep die al meer dan honderd jaar actief is in ons land. Aan de basis van de verkoop ligt een opvolgingskwestie. Sedert de directie drie jaar geleden werd verjongd, heeft de familie Dierickx-Van den Broeck, die 55 procent van de bank bezit, geen vertegenwoordigers meer in het management. Een verkoop drong zich op maar niet vooraleer de bruid zichzelf wat oppoetste. Dat gebeurde met de overname door Dierickx Leys van de kleine beursvenootschappen Van Goolen in Antwerpen en het Kortrijkse Lawaisse. De familie Dierickx komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 30 miljoen euro.

Voor Delen gaat het om de eerste Belgische overname sinds 2007. De Antwerpse vermogensbankier verstevigt daarmee zijn positie als de grootste onafhankelijke speler in Belgische handen op de markt voor vermogensbeheer in ons land. Delen had eind maart voor meer dan 58 miljard euro klantenvermogens onder beheer, waarvan net geen 41 miljard euro in België. Daar komt nu de zowat 3 miljard euro aan klantenvermogens van Dierickx-Leys bij. Hoeveel Delen op tafel legt om Dierickx-Leys binnen te halen, wordt niet bekendgemaakt.



Beide banken hebben de voorbije twee maanden hun operatie discreet voorbereid onder de codenaam Dali. Onder meer dankzij de gestegen rente kon de Antwerpse bank Dierickx haar nettowinst optrekken van 2,7 miljoen naar 9 miljoen euro. ‘De familie had geen opvolgers om zich in te werken in de bank en weer een actievere rol te spelen in de raad van bestuur’, zegt de CEO Decruyenaere van Dierickx-Leys. ‘Ze heeft zich dan bezonnen over de verdere toekomst en besloten de markt aan te spreken. Ook de andere aandeelhouders van de groep zijn dan gevolgd.’ Bij de andere aandeelhouders zijn onder meer het echtpaar Monique Leys en Jean Paul Vermeire, die samen 20 procent van de aandelen hebben, en voormalig CEO Herman Hendrickx, die 10 procent bezit.

De overname zou gevolgen hebben voor de tewerkstelling. Vandaag werken 600 mensen bij Delen Private Bank in België. Elk jaar werven we gemiddeld 60 mensen aan. Daar komen nu de ruim 70 werknemers van Dierickx-Leys bij. België telt een dertigtal private banken, vermogensbeheerders en beurshuizen, maar die worden steeds meer overkoepeld door een aantal grote spelers, al dan niet in buitenlandse handen. Door opvolgingsproblemen en door oplopende kosten voor digitalisering en strengere regelgeving kiezen steeds meer kleine en onafhankelijke vermogensbeheerders voor verkoop. Het Nederlandse Van Lanschot Kempen nam eind vorig jaar de vermogensadviseur Accuro over, drie jaar nadat het had geïnvesteerd in stadsgenoot Mercier Vanderlinden. Enkele maanden voordien had Frank Vlayen, de voormalige topman van de investeringsreus Waterland, de helft overgenomen van het eveneens Antwerpse Leo Stevens Private Banking.