Familie Marchandise [357]

Michel Marchandise

Michel Marchandise

Vermogen € 63 925 000
Gekend als Trafic
Activiteit Distributie
Inplanting Corroy-le-Château (Namen)
Tendens Dalend
Huidige positie 357


De broers Michel en André Marchandise haalden hun inspiratie bij de Amerikaanse groep Walmart in een tijd waarin de Amerikaanse supermarktgigant niets anders verkocht dan goedkope bazaar spullen met magazijnen in kleine afgelegen steden. Naar dat voorbeeld openden Michel en André Marchandise veertig jaar geleden hun eerste Trafic-winkel. Daarmee introduceerden ze het non-food “smart discount” concept in België. Hun aanpak van “het is leuk en het is goedkoper” werd een succes. Beide broers verkochten daarop al snel de traditionele supermarkten gefranchised onder de naam Nopri, die ze deels van hun vader hadden geërfd. De opbrengst investeerden ze in de groei van de opkomende keten.

In de jaren ‘90 ging de familie op zoek naar middelgrote locaties van 1.500 m2 aan de rand van stadscentra. Die plaatsen werden zo goed gekozen dat de keten Action ze vervolgens kopieerde en zich telkens op een steenworp afstand van de Marchandise-winkels vestigde. Tegelijk groeide de concurrentie met e-commerce giganten als Amazon en Alibaba maar ook met verkooppunten van Action, BigBazar, Extra, Hema, Kruidvat, Wibra en Zeeman. In 2016 werd het familiaal kapitaal open gesteld voor de Franse groep Gifi, in handen van de familie Ginestet. Marchandise kreeg daarbij bevoorrechte toegang tot de Aziatische inkoopgroep van deze Franse reus die 500 winkels exploiteert in Europa.

Na het overlijden van Michel Marchandise in 2022 werd de private stichting Michmar overgebracht van Amsterdam naar Gembloux om eind vorig jaar te fuseren met de private stichting Pucet. In de marge van die bewegingen werd de keten Fun verkocht aan Gifi. In 2022 boekte Pardis een uitzonderlijke winst van 28 miljoen euro, resultaat mee van een aantal interne fusies en herschikkingen binnen de familiale groep. Het vermogen van de familie schoof daardoor op naar 63 miljoen euro. De familie beheert op vandaag nog altijd een belangrijk volume aan commercieel vastgoed. Het bedrijf is in handen van de weduwe van Michel Marchandise en hun vier kinderen.