Familie Maurice Velge [652]

Vermogen € 26 246 000
Gekend als Havenondernemer en lid van de familie Bekaert
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Schoten (Antwerpen)
Huidige positie 652


Baron Maurice Velge was als ondernemer decennia lang verankerd in de Antwerpse haven. Zijn geschiedenis gaat terug tot de scheepsagentuur Grisar & Velge. Die gaat dan weer terug tot 1811, het jaar waarin de Luikenaar Charles Grisar van de Franse keizer Napoleon een patent kreeg om scheepstransporten te verzorgen. Maurice Velge trad in 1961 in dienst van de agentuur en maakte vanaf dan de hele evolutie naar containers mee. Vijf jaar na zijn intrede zag Grisar & Velge het levenslicht. In 1973 richtte Velge het expeditiebedrijf Polytra op. Dat specialiseerde zich in de dienstverlening van moeilijke transporten in Afrika. Zo was Polytra actief als industrieel expediteur voor een aantal grote chemiebedrijven zoals BASF, Inovynen Ineon. Het beschikt over een sterk uitgebouwd netwerk in Afrika voor de mijnsector. In Katanga waren er vijf kantoren met een veertigtal medewerkers. Daarnaast was er een setup in Angola en Zambia. Vanuit Congo verzorgde Polytra transporten naar Durban of Dar-es-Salaam via het spoor of de weg.

In 2018 verkocht de toen 82-jarige Maurice Velge Polytra aan de Zwitserse groep Fracht. Twee van zijn drie kinderen wonen in het Verenigd Koninkrijk. Geen van hen had interesse in het transportbedrijf. Baron Maurice Velge was een neef van ondernemer en politicus Antoine Bekaert, van ondernemer en politicus Léon Velge en van Jean-Charles Velge, de laatste familiale CEO van Bekaert. De families Bekaert en Velge zijn door diverse huwelijken nauw met elkaar verbonden. Zo was de echtgenote van wijlen Leon Antoon Bekaert (jarenlang burgemeester van Zwevegem) een zus van Max Velge. Jean-Charles Velge was getrouwd met de Gentse Marie-Louise Van Houtte, dochter van de Belgische oud-premier en minister van Staat Jean Van Houtte.

Baron Maurice Velge gaf in 2016 twee leerstoelen zijn naam: aan de Universiteit Antwerpen (UA) en aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Beide dragen de Europese waarden uit. Maurice Velge is ook nog eigenaar van twee wijnkastelen in Frankrijk: het Chateau de Côme en het Chateau Clauzet, beide in Saint Estèphe. Velge kocht Clauzet in 1997, toen slechts 8ha groot. Hij zag dit niet zozeer als een investering, maar eerder als een oude droom die hij wilde realiseren. Beetje bij beetje kocht hij zeer kwalitatieve terroirs (met klei en stenen) in de beste gehuchten van St. Estèphe, om in totaal 23ha te bekomen. Daarnaast werden de rendementen fel verlaagd tot 40 hectoliter per hectare. De drie voorwaarden waar een goede wijn moet aan voldoen volgens baron Velge zijn: volheid, elegantie en charme in combinatie met respect voor traditie en gedreven door een zoektocht naar het excellente.

Maurice Velge overleed in oktober 2020.