Jeremy Le Van [651]

Vermogen € 26 250 000
Gekend als Onbekend
Activiteit Software ontwikkelaar
Inplanting New York (VS)
Huidige positie 651


Sunrise werd opgestart door de Brusselaar Jeremy Le Van en zijn Franse collega Pierre Valade. Beiden werkten in New York als designers bij Foursquare, de bekende app om locaties te delen, toen ze op het idee kwamen om aan een kalenderapp te sleutelen. “We zagen op onze smartphones hoe steeds meer nieuwe apps de standaardapps verdrongen. Instagram voor foto’s. WhatsApp voor sms, LinkedIn in plaats van je contactboek, enzovoort. Alleen voor de agenda-app stond nog geen vervanger klaar, terwijl de ingebouwde app op de iPhone en op Android-toestellen een ramp is. Iemand moet daar iets aan doen, dachten we.”

Na anderhalf jaar kwam Microsoft op de deur kloppen bij de jonge ondernemers. De informatica gigant wil Sunrise integreren in zijn Outlook product. Daarvoor hadden ze 100 miljoen euro veil. Wel even slikken als je hoort hoeveel geld je jonge bedrijf waard is. Le Van en zijn collega hadden op dat moment 8,2 miljoen euro startgeld opgehaald bij investeerders. Hoeveel die geïncasseerd hebben op de verkoop, wil Le Van niet kwijt. Wel dat hij en zijn partner op dat moment nog de meerderheid van Sunrise controleerden. “Ik heb toen raad gevraagd aan onze investeerders, want zij hebben er veel belang bij, zo vertelt Le Van aan de krant de Tijd. En aan enkele vrienden. Met Pierre heb ik meerdere glazen bier gedronken. Het is een grote beslissing. We zijn er heel omzichtig mee omgesprongen. Het duurt even om zo’n bod te verteren. De ene dag denk je ‘ja’, dan weer ‘nee’. Het heeft enkele weken geduurd tot we er allebei hetzelfde over dachten.”

En hoe voelt het om zo jong zo rijk te zijn? “We leven in een crazy wereld. Ik ontken niet dat ik hier heel dankbaar voor ben en dat het een enorme mijlpaal is. Maar in onze sector zijn de waarderingen inderdaad waanzinnig. Pierre en ik zijn nooit hebberig geweest. We hebben nooit alles uit Sunrise geperst om meer te verdienen. We hebben ons ook nooit ingehouden om een stuk van ons bedrijf af te staan aan investeerders. Als je dat doet, ben je niet met je product bezig, maar wel met hoe duur je je bedrijf kan maken. Dat is een val.”

Sunrise blijft voorlopig in New York gehuisvest, net als zijn oprichter Jeremy Le Val. Zijn vriendin probeert in de stad een ontwerpbureau voor meubelen op te starten.