Familie Peleman [624]

Vermogen € 28 388 000
Gekend als Unibind
Activiteit Productie en verkoop van bindsystemen voor documenten
Inplanting Puurs
Tendens Stijgend
Huidige positie 624


Guido Peleman ging in 1976 van start als de bedenker van een bindsysteem met lijm en een soepele plastic kaft om bundels papier bij elkaar te houden. Meteen ontwikkelde hij ook een machine die particuliere gebruikers toeliet zelf bundels documenten in te binden. Unibind was geboren. Het bedrijf richtte zich in de eerste plaats op onder meer tot kantoren van notarissen, advocaten, marketingbureaus, boekhouders en consultants. Dat segment maakt nog steeds meer dan de helft van de omzet uit. Het bedrijf verkocht nu wereldwijd meer dan 1,1 miljard covers en 600.000 bindmachines.

“Patenten zijn ons belangrijkste wapens tegen de concurrentie”, vertelde Guido Peleman daarover in de krant de Tijd. “99 procent van onze producten is erdoor beschermd. In bindsysteem zitten wel 26 verschillende onderdelen, en een combinatie van vijf lijmsoorten. Die beschermingen kosten trouwens pakken geld: 200.000 dollar aan advocaten voor de patentering, en nog eens 300.000 dollar per jaar voor het onderhoud van onze patenten, inclusief rechtszaken.”

Het bedrijf werkt wereldwijd met een netwerk van bijna 200 distributeurs. De meeste van die buitenlandse vestigingen zijn zelfstandige bedrijven die exclusief Unibind verkopen.

Sinds begin de jaren 2000 maakt Unibind ook bindsystemen met plastic en kartonnen kaften voor de grote fotoverwerkers van de wereld waaronder Fuji, Kodak en Apple. “Ik heb ooit vergaderd met de marketingmensen en softwaremensen van Apple, in dezelfde gang en vlak bij het bureau van Jobs”, zegt dochter Brigitte Peleman, die de vestiging in de VS uit de grond stampte. “Dan worden onze kaften letterlijk tegen het licht gehouden. De kwaliteit moet onberispelijk zijn.” Een nieuwe markt in de VS is die waar klanten in grootwarenhuizen zelf hun fotoalbums inbinden.