Familie Relecom [235]

Thibault Relecom

Vermogen € 102 802 000
Gekend als Unibra
Activiteit Holding
Inplanting Brussel
Tendens Stijgend
Huidige positie 235


Met de familie Relecom treden we resoluut binnen in de historische vermogens van dit land. De bedrijfsgeschiedenis van de familie Relecom gaat terug tot enkele brouwerijen in het toenmalig Belgisch Congo. Michel Relecom kwam in 1958 in dienst van de Belgische industriële groep rond baron Empain. Hij verzamelde de vier Congolese brouwerijen van die groep in één holding, Unibra, en bracht het bedrijf in 1960 naar de beurs, net voor de onafhankelijkheid van Congo.

Unibra groeide en werd een heus voedingsbedrijf dat op een bepaald moment zelfs de grootste privéwerkgever van Zaïre werd. Het marktaandeel in bier bedroeg ruim 60 procent. Michel Relecom kon terugvallen op een uitgebreid netwerk van contacten, gaande van president Mobutu tot Leo Tindemans en Paul Vanden Boeynants.

Met de dekolonisatie taande ook het imago van Unibra. In 1996 werden de brouwerijen in Zaïre verkocht. Unibra wou niet langer een consumentengoederenbedrijf in Afrika zijn. De holding koos resoluut voor investeringen in vastgoed en participaties. Dat was des te meer zo na het onverwachtse overlijden van Michel Relecom. Enkel de licentie op het merk Skol in Afrika, het merk dat Unibra in de jaren zestig opgestart had, bleef behouden als Afrikaanse activa. Skol is een wereldmerk, het is het vierde meest verkochte bier ter wereld. Later keerde Unibra terug naar de brouwersactiviteiten in Afrika. Nu heeft de groep onder meer een eigen brouwerij in Rwanda alsook brouwerijpartnerschappen in Congo, Guinee en Madagaskar. In 2018 kon de familie een uitzonderlijke winst realiseren van 20 miljoen euro onder meer door de verkoop van haar belang in de Ethiopische brouwerij Zedibar. De familie plooide zich terug op Rwanda waar in 2019 de Skol brouwerij werd uitgebreid met meer capaciteit en een nieuwe bottellijn, een investering van 10 miljoen dollar.

Unibra bezit momenteel vastgoed in de regio rond Brussel en de Verenigde Staten. Daarnaast bezit de holding een massa financiële liquiditeiten. De familie heeft wel zeer internationale allures. Moeder-weduwe Marie-Thérèse Bordot-Lacroix, officieel genoemd als Maïté Relecom, heeft haar adres in de bekende wintersportplaats Verbier in Zwitserland. Dochter Bérangère Relecom woont afwisselend in Sint-Genesius-Rode en op het eiland Mauritius. Haar zoon Thibault Relecom is momenteel CEO van de groep.