NIEUW – Familie Relecom consolideert Afrikaanse brouwerijbelangen

Thibault Relecom (Foto: Skol)

De Brusselse familie Relecom heeft de nieuwe holding African Craft Breweries, afgekort ACB, opgericht met een kapitaal van 6 miljoen euro. De oprichting gebeurde door de Luxemburgse holding Cipari, zelf een dochter van de familiale sleutelholding Unibra. Het beleid van Unibra komt steeds nadrukkelijker bij Thibault Relecom te liggen. Zijn vader Michel Relecom, overleden in 1994, bouwde de brouwerijbelangen van de familie in Afrika uit rond het merk Skol. Het is de ambitie die activiteit verder uit te bouwen. In 2018 kon de familie een uitzonderlijke winst realiseren van 20 miljoen euro onder meer door de verkoop van haar belang in de Ethiopische brouwerij Zedibar. De familie plooide zich terug op Rwanda waar in 2019 de Skol brouwerij werd uitgebreid met meer capaciteit en een nieuwe bottellijn, een investering van 10 miljoen dollar.

De Afrikaanse brouwerijen van Unibra spreken misschien meest tot de verbeelding de holding is daarnaast ook sterk actief in de ontwikkeling van vastgoed in België, Luxemburg en de Verenigde Staten, en in investeringen in private equity. Wat dat laatste betreft, werkt ze onder meer samen met de durfkapitalist Vendis. De groep wordt geleid door CEO Thibault Relecom. Die is geboren in de Verenigde Staten en groeide op in de Democratische Republiek Congo. Hij werkte verschillende jaren in Zwitserland voordat hij zich in 2008 in België kwam vestigen. In Zwitserland was hij actief in de vastgoed- en hotelsector. Zijn moeder Maïté Relecom is ondervoorzitter van de groep. Andere bestuurders zijn onder meer Marc Du Bois, eigenaar van de watergroep Spa, Olivier Lippens bekend van de Suikergroep, en Bruno Colmant, de huidige sterke man van de vermogensbankier Degroof-Petercam.



De opening van de vernieuwde brouwerij Skol in Rwanda in 2019 met Skol directeur Ivan Wullfaert (links) en naast hem de Rwandese eerste minister Edouard Ngirente en Maïté Relecom. (Foto: Skol)