Familie Van den Braembussche [548]

Vermogen € 35 222 000
Gekend als Bouwpunt en Dumoulin Bricks
Activiteit Bouwmaterialen en betoncentrale
Inplanting Eeklo
Huidige positie 548


Benedikt Van den Braembussche vertegenwoordigt de vierde generatie van de familie uit Eeklo die fortuin maakte in de handel van bouwmaterialen. Centraal staat de betoncentrale in Eeklo. Daarnaast zijn er twee magazijnen in bouwmaterialen, Bouwpunt, in Brugge en Eeklo. Via Diamur is de familie ook marktleider in droge mortels in silos.

Meest opmerkelijke verhaal is echter de opstart van een nieuwe fabriek voor snelbouwbakstenen in Roeselare. Die is voor gelijke delen in handen van de families Benedikt Van den Braembussche en Luc Vandermersch. Beiden gingen met hun plannen van start in 2008. Bijna vier jaar trokken ze door Europa. Ze bezochten zowat alle bestaande steenbakkerijen. Hun conclusie was éénduidig: met een nieuwe, moderne fabriek kunnen we geld verdienen.

In 2012 ging de productie van start op de oude site van Steenbakkerij Dumoulin. Die kwam in 2003 in handen van de familie Vandermersch. Die site heeft niets te maken met Christian Dumolin, de man die mee de sector van de bakstenen consolideerde door zijn groep Koramic te verkopen aan de Duitse gigant Wienerberger. Die laatste controleert nu 80 % van de Belgische markt en is de belangrijkste concurrent van Dumoulin Bricks. Voor het ondernemende duo had dat ook zijn voordelen. Tijdens hun prospectiereis doorheen Europa gebruikten ze vrijuit de naam Domoulin waarbij de meesten dachten dat ze te maken hadden met Dumolin. Die laatste werd niet beschouwd als een nieuwe concurrent op de markt en dus kwam de informatie sneller los.