Familie Van Remoortel [607]

Vermogen € 30 033 000
Gekend als Remo-Frit
Activiteit Productie van voorgesneden friet
Inplanting Verrebroek (O-Vl)
Huidige positie 607


Het verhaal van Remo-Frit is in essentie het verhaal van Jozef Van Remoortel en zijn echtgenote Frieda Apers, een landbouwersgezin uit Verrebroek. In de jaren ’80 van de vorige eeuw is de Antwerpse haven in volle uitbreiding. De groep Bayer wil een nieuwe productie-eenheid oprichten. Dat vergt de onteigening van grote stukken landbouwgrond, waaronder de aardappelgronden van het echtpaar Van Remoortel.

Jozef Van Remoortel was veertig op dat moment. “We zijn toen de patatten van onze velden aan frietkoten en kruideniers beginnen te verkopen. In grote en kleine zakken. Dat gaf een meerwaarde aan onze boerderij.” zo zegt hij in een gesprek met de krant De Tijd. Tijdens zijn dagelijkse frietkotrondes ontdekte hij het gat in de markt. Als jullie geschilde aardappelen kunnen leveren die vers blijven zonder bewaarmiddelen, dan kopen we die meteen, zeiden de frituristen. Samen met Air Liquide, dat een voedingsgas ontwikkelde om de versheid in verpakking te bewaren, bouwde Van Remoortel zijn eerste fabriek. Na de frieten volgden geschilde ’tafelaardappelen’ die werden verkocht aan grootkeukens, gevangenissen, OCMW’s en bedrijfsrestaurants. De fabriek automatiseerde en schakelde over op automatisch schillen onder stoom, frietsnijmachines, optische sorteermachines, enzovoort. “Nu spreekt iedereen over innovatie, maar wij zijn daar al 25 jaar mee bezig. Als je denkt het neusje van de zalm te hebben, moet je al bezig zijn met de volgende stap.”, zegt Van Remoortel.

Ondertussen dient de tweede generatie zich aan. De twee dochters van Jozef Van Remoortel staan klaar om de fakkel over te nemen. Met dat doel werd de NV Group Van Remoortel opgericht. Jozef Van Remoortel heeft het daar niet gemakkelijk mee. “Iets dat je hebt opgestart, laat je niet zomaar los. Ik heb nog een kantoor, maar ik moet hier niet meer zijn. Ik zal wat meer gaan genieten.” zegt hij daarover. Ondertussen werden de statuten van de holding aangepast aan de nieuwe familiale situatie. De beide schoonzonen waren eveneens operationeel betrokken in het bedrijf. Eén echtscheiding brengt daar nu verandering in. In de statuten van Group Van Remoortel werd nu duidelijk gestipuleerd dat een gescheiden echtgenoot geen aandeelhouder kan zijn en dat enkel afstammelingen in rechte lijn van Jozef Van Remoortel tot het aandeelhouderschap kunnen toetreden.

Jozef Van Remoortel is met zijn bedrijf ook hoofdsponsor van de eerste klasse voetbalploeg Waasland-Beveren. Hij is ook voorzitter van de club.