Rijkste Belgen lusten wel een aardappel

aardappelBelgië produceert bijna een kwart van de Europese bevroren aardappelproducten. Samen met Nederland komt meer dan de helft van alle in Europa geproduceerde bevroren aardappelproducten uit Nederland en België. De meerderheid van de producten zoals frieten, aardappelkroketten en rösti is bestemd voor het buitenland, met het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste afnemer, zo berekende het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij die producenten van aardappelproducten vinden we heel wat Rijkste Belgen. Aardappelen blijken ware cash cows te zijn.



In 2015 produceerden Europese fabrikanten voor 3,8 miljard euro aan diepvriesfrieten. Ongeveer een derde daarvan kwam uit Nederlandse fabrieken. België en Nederland zijn al jaren de belangrijkste Europese producenten van friet en andere aardappelproducten bestemd voor het vriesvak. Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen een belangrijke afnemer, maar neemt ook bijna 16 procent van de Europese productie voor zijn rekening. Drie kwart van wat Nederland invoert aan aardappelproducten komt dan weer uit België.

Dat aardappelen cash cows voeden, bewijst de familie Clarebout met hun bedrijf CL Warneton. Andere familiale aardappelbedrijven zijn in handen van de families Wallays, Hoflack, Van Remoortel, Mylle en Dick. Zelfs gigant Greenyards Foods, in handen van broer en zus Deprez, verwerkt aardappelen in haar diepvriesdochter Pinguin. Wie wat teruggaat in het verleden merkt dat er tussen aan aantal van die bedrijven ook familiale banden lopen.