Familie Van Weddingen-De Bie [418]

Vermogen € 51 025 159
Gekend als AVA-Papierwaren
Activiteit Distributie van papierwaren
Inplanting Antwerpen
Tendens Dalend
Huidige positie 418


De historische basis van AVA ligt bij papierwaren. Nog steeds heeft AVA een eigen productie van papieren servetten en tafelbekleding. Vandaag is AVA echter uitgegroeid tot een retailketen met een uniek en uitgebreid assortiment aan materialen en toebehoren voor feestelijke gelegenheden.

De grondlegger van de eerste winkel van AVA, in de Antwerpse Brederodestraat, was Armand Van Weddingen, beter gekend als ‘Armand Van Antwerpen’. Na hem werd de winkel verdergezet door Henri Van Weddingen en de derde generatie werd geleid door Eric Van Weddingen. Hij toonde de weg naar de huidige expansie in België. Eric Van Weddingen kwam in 1992 om bij een skiongeval.

Het bedrijf bleef in handen van zijn echtgenote Mia en hun drie kinderen. Sinds 2000 zijn er 25 nieuwe winkels bijgekomen. AVA is nog steeds een familiebedrijf, dat weliswaar vandaag geleid wordt door een professioneel managementteam. Het hoofdkantoor van AVA bevindt zich in Temse. Ook de productieafdeling is daar gevestigd. Het logistieke centrum van 10.000 m² is gelegen in Sint-Niklaas. Van daaruit worden de 46 AVA-winkels én de professionele klanten bevoorraad. Het is duidelijk dat AVA een heel eigen niche heeft gevonden en die consequent heeft uitgebouwd met een opmerkelijk succes. In 2020 werd de groep wel getroffen door corona. Het verlies liep dat jaar op tot 3 miljoen euro.