Familie Vastapane [310]

Vermogen € 71 306 000
Gekend als
Activiteit Distributie en vastgoed
Inplanting Le Roeulx (Henegouwen)
Tendens Neutraal
Huidige positie 310


Het vermogen van de familie Vastapane gaat terug naar de broers Aldo en Dino Vastapane. Na de oorlog ontpopt de laatste zich als directeur van Martini-Rossi in België. Zijn broer Aldo legt zich toe op vastgoed. Beiden verankeren zich in de politiek-financiële kringen rond de Brusselse toppoliticus Vanden Boeynants, in zoverre zelfs dat hun naam in de jaren negentig een aantal keer zal genoemd worden in de gerechtelijke dossiers rond VDB.

Aldo Vastapane maakt carrière door verschillende concessies te verwerven op de luchthaven van Zaventem. Zo wordt hij er de uitbater van de taxfree shops. Vanaf 1959 had Vastapane een quasi monopolie op de Belgische luchthavens. In 2002 neemt Vastapane een verrassende beslissing. De op dat moment 76-jarige investeerder wordt hoofdaandeelhouder van de chartermaatschappij Sobelair. Nog minder transparant zijn volgens kenners van dit dossier de constructies die daarmee gepaard gingen, aldus Trends. Volgens Vastapane was het vooral ‘een gevoelskwestie’. Hij volgde de Sabenadochter al veertig jaar, onder meer via zijn vriend Pierre Jonnart, die de chartermaatschappij leidde en een gemeenschappelijke kennis was van wijlen Paul Vanden Boeynants. Het was in elk geval niet zijn beste beslissing. Twee jaar later was Sobelair failliet.

Enkele jaren geleden viel het oog van Vastapane op Congo. Samen met de Belgisch-Congolese ondernemer George Forrest verwierf hij 55 procent van het kapitaal van Grelca, een van de laatste grote plantages in Congo. Het gaat om twee ranches op 400.000 hectare grond in Noordwest-Katanga met 31.000 stuks runderen. De Congolese staat heeft 40 procent van Grelca en de overige 5 procent is in handen van Belgen. Grelca was ooit het Congolese kroonjuweel van Groep Brussel Lambert.

Aldo Vastapane houdt van goed eten en drinken. Zo is hij onder meer de eigenaar van het luxerestaurant La Maison du Cygne op de Brusselse Grote Markt, ooit de stamplaats van Karl Marx en in 1855 de geboorteplek van de Belgische Werkliedenpartij, de voorloper van de socialistische partijen in België. Aldo Vastapane wordt ondertussen in meer en meer dossiers opgevolgd door zijn zoon Philippe.