Familie Wibo [324]

Vermogen € 71 072 000
Gekend als Vlassenroot
Activiteit Productie van staalmachines
Inplanting Sint-Martens-Latem
Huidige positie 324


De Vlassenroot Group omschrijft zichzelf als ‘marktleider in XXL staalverwerking’. In 1996 kocht Jean-Charles Wibo zijn familieleden uit het kapitaal van de familiale groep die al in 1926 werd opgericht als een eenvoudige smidse. In 1966 kwam er de bouw van een nieuwe fabriek in Groot-Bijgaarden. Daarop profileert de groep zich als producent van zware machines met de installatie van de langste plooibank in Europa, goed voor 24 meter, en de installatie van de krachtigste plooibank in Europa, goed voor 4.000 ton. In 1999 wordt de Duitse groep KSK overgenomen door de Vlassenroot Groep. Drie jaar later volgt de oprichting van Vlassenroot GmbH Bochum Germany en daarna van Vlassenroot Polska.

In België, Groot-Bijgaarden, gebeurt het lasersnijden en plooien. Schwerte in Duitsland is de plaats voor het samenlassen van lange componenten. Nog in Duitsland, in Bochum worden lange componenten geproduceerd en gebeurt het lassen van kragen en andere onderdelen op de kraansegmenten samen met het aanbrengen van de grondlaag. In Polen, Gliwice nabij Krakau, tenslotte gebeurt de productie van de kleinere onderdelen voor de kraanarmen, productie van kraanchassis en draaiplatformen.

Naast las- en plooimachines maakt Vlassenroot ook hydraulische zware kranen en staat het in voor de productie van stalen constructies waaronder zogenaamde “stille bruggen”, bruggen die geluiddempend zijn. Spraakmakende referenties in dit domein zijn onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam, Nederland, en het viaduct van Millau in Frankrijk. Ook bij de realisatie van gebouwen met een bijzondere architecturale meerwaarde wordt beroep gedaan op de knowhow en de productiemogelijkheden van de Vlassenroot Groep. Complexe vormen of spectaculaire overkragingen met uitzonderlijke dimensies worden door het bedrijf opgevolgd voor de Europese aannemers van projecten in de sector van de burgerlijke bouwkunde. Recente realisaties zijn onder meer de dakspanten van het nieuwe Justitiepaleis in Antwerpen en de nieuwe Terminal 2E van Charles de Gaulle International Airport.

Naast Vlassenroot is Jean-Charles Wibo ook actief met Buildmat NV, een combinatie van Deschacht Plastics NV en Collinet NV, een onderneming die in hoofdzaak is gericht op de distributie van bouwmaterialen. Daarnaast is er nog Wasbedrijf Dekeukelaere, actief in het verhuur en onderhoud van linnen (tafellinnen, bedlinnen, badstof, …) en beroepskledij.