Familie Xavier Vanden Avenne [450]

Xavier Vanden Avenne

Vermogen € 46 213 000
Gekend als Vanden Avenne
Activiteit Graanoverslag en varkenskweek
Inplanting Kortrijk
Huidige positie 450


Zeno Vanden Avenne startte in 1889 in het hartje van Zuidwest-Vlaanderen een handel op in granen en meststoffen. De zaak kwam er op initiatief van zijn vrouw, die vond dat ze op haar landbouwbedrijf van acht hectare te weinig kon verdienen om haar tien kinderen een behoorlijk bestaan te bieden. Al snel stapten drie van de zonen van Zeno mee in de onderneming. Een vierde zoon werd vlasboer. De belangen van de familie raakten danig verstrengeld. Pas in 1960 kwam er een soort boedelscheiding.

De groep van Xavier Vanden Avenne specialiseert zich hierbij in de import en distributie van graanvervangende producten (zoals tapioca) en eiwithoudende producten (zoals soyaschroot, koolzaadschroot en zonnebloemzaadschroot). De voornaamste afzetmarkten zijn België en Frankrijk. In 1982 neemt Vanden Avenne Izegem het veevoederbedrijf Voeders Lauwers nv over. Naast de productie van veevoer beheert het bedrijf een belangrijke varkensintegratie. Deze is verdeeld over de eigen bedrijven en de onafhankelijke landbouwbedrijven die door het bedrijf gecontracteerd zijn voor het vetmesten van varkens. De veevoederproductie gaat voor meer dan 80 procent naar de eigen integratie. Om meer te focussen op de handel in grondstoffen werd de varkensintegratie overgelaten aan de groep Danis, de veevoederfabriek werd verkocht aan Franson.

Sinds de Europese landbouwhervorming, eind jaren negentig, concentreert Vanden Avenne zich naast derivaten ook meer en meer op de handel en distributie van granen zoals tarwe, gerst en mais. Vandaag distribueert Vanden Avenne Izegem ongeveer 1,7 miljoen ton landbouwgrondstoffen per jaar. Xavier Vanden Avenne, zoon van Ignace, was ook een van de mede-investeerders in het Gentse Enfinity rond het duo Gino Van Neer en Patrick Decuyper, het energiebedrijf dat later ten onder ging. Hij stapte samen in het project met Christophe Desimpel.