Wim Heylen [310]

Vermogen € 74 930 000
Gekend als Heylen Group
Activiteit Holding
Inplanting Herentals
Huidige positie 310


In de jaren negentig bouwde de Kempense ondernemer Wim Heylen onder de naam Amizoo een keten uit van dierenwinkels. In 2000 verkocht hij die aan de groep Delhaize. Vanaf die datum bouwde hij samen met zijn CEO Didier Clerx een gediversifieerde groep uit die nu 24 bedrijven omvat gespreid over acht sectoren, samen goed voor 550 werknemers. De bekendste participaties zijn Connect+Group samen met de familie Lanckriet met de elektroketen Exellent, de Koninklijke Nederlandse Munt, het Italiaanse keukenmerk Boretti, het voedingsbedrijf RV Food, DRU International en Aste Finland, twee producenten van promotionele koelmachines. De globale omzet van Heylen Group overstijgt 500 miljoen euro en is goed voor een ebitda van 40 miljoen euro.

Een uitschieter in de groep is Royal United Mint, een bedrijf dat munten produceert. In 2016 nam Heylen Group de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht over. Later volgde de acquisitie van de Brechtse gereedschapsmakerij Tools&Dies, een vorm van verticale integratie. Het bedrijf produceert nu de euro’s voor België, Nederland en Luxemburg. Maar ook de Mexicaanse peso’s, de Jamaicaanse dollar en munten voor landen in Zuid-Amerika, Afrika en Europa. Royal United Mint is toeleverancier aan een vijftigtal munthuizen in de wereld. Heylen Group investeerde 20 miljoen euro in een gloednieuwe productievestiging van 10.000 vierkante meter voor de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. De ambitie is het grootste private munthuis van de wereld te worden.

De dochter Heylen Warehouses was in 2018 dan weer de grootste Belgische vastgoedontwikkelaar in Nederland. Het vastgoedbedrijf sloot onder meer een fiftyfifty joint venture met AG Real Estate, de vastgoedpoot van de verzekeraar AG Insurance. Heylen Warehouses ontwikkelde meer dan 660.000 vierkante meter gebouwen in Nederland. In eigen land heeft Heylen Warehouses 410.000 vierkante meter ontwikkeld.

Met het fonds Fusion Partners gaat Wim Heylen dan weer op zoek naar industriële opportuniteiten in China al dan niet samen met Chinese partners.