Bank Delen haalt het geld waar het zit

Het Waregem Business Park waar Bank Delen zijn kantoor zal openen. Het kantorencomplex is een realisatie van de groep ION, ook al een voorbeeld van de Waregemse slagkracht.

Haal het geld waar het zit, bij de rijken!’ is nog steeds de populistische slogan van de communistische PVDA. Vermogensbankier Bank Delen interpreteert die slogan echter letterlijk. Nog deze maand opent de bank twee nieuwe filialen en wel in Waregem en Brasschaat. Daarmee zal de bank, die voor 75 % in handen is van de groep Ackermans & van Haaren, over 9 filialen beschikken in Vlaanderen. Nu al zijn er kantoren in Antwerpen, Gent, Leuven, Westerlo, Roeselare, Knokke en Hasselt. Die locaties zijn meteen meteen ook een indicatie waar in Vlaanderen de grootste vermogens geografisch zijn verankerd.

Die West-Vlaamse aanwezigheid van Delen is opvallend. Ze is duidelijk verankerd in zuid-West-Vlaanderen waar in de driehoek Waregem-Roeselare-Kortrijk de grootste industriële concentraties zijn. In de strijd om de titel “rijkste gemeente van West-Vlaanderen” lijkt Kortrijk trouwens definitief af te haken. Waregem lijkt terrein te winnen op Roeselare, onder meer met het succes van de groep TVH van de families Thermote en Vanhalst. Verder laat Delen West-Vlaanderen links liggen, buiten Knokke natuurlijk, “noblesse oblige”.De regio Antwerpen krijgt er met Brasschaat een tweede lokale kantoor bij. Het is niet enkel de thuisbasis van Delen, het onderlijnt de slagkracht van de Antwerpse haven, gekruid met de aanwezigheid van tientallen Nederbelgen. Westerlo onderlijnt het belang van de Antwerpse Kempen. Ook opmerkelijk, vorig jaar trok Delen naar het Waals-Brabantse Waterloo, de meest belangrijke financiële regio in Wallonië. Daarnaast beschikt het nog over kantoren in Brussel, Luik en Namen. Ook in Nederland is Delen actief, via haar dochter Oyens & Van Eeghen. Die beschikt over kantoren in Heerenveen, Valkenburg, Amsterdam en ‘s-Hertogenbosch. Bank Delen staat voor een beheerd vermogen van 43,6 miljard euro, goed voor een winst van 118 miljoen euro.