De toekomst ligt open voor gravin Fiona du Monceau

Fiona du Monceau de Bergendael

De 42-jarige Fiona du Monceau de Bergendal is niet geboren met één maar met twee zilveren lepels in de mond. Haar vader is Diego du Monceau, momenteel voorzitter van de bank ING België, maar ook neef van François Vaxelaire, één van de laatste Belgische eigenaars van de distributiegroep GIB, nu Carrefour. Haar overgrootmoeder Paule Van Parys was dan weer een kleindochter van Ernest Solvay, de grondlegger van de bedrijven Solvay en UCB. Nu haar moeder in april volgend jaar afscheid neemt als voorzitter van de farmagroep UCB wordt Fiona vicevoorzitter van de multinational. Met Fiona du Monceau, die de erfelijke titel van gravin draagt, komt een nieuwe generatie naar voor in de oude adellijke lijn van de families Solvay-JanssenBoël, de harde kern van de francophone haute finance in België.

Fiona du Monceau de Bergendal woont met haar echtgenoot Rodolphe de Hemptinne en haar vier kinderen in Chiswick, één van de betere wijken in Londen. Ze behaalde een management diploma aan de Solvay Business School (ULB) en een MBA aan de Harvard Business School. Daarna doorliep ze een carrièretraject in de farmasector in de Verenigde Staten en Europa. In 2014 ging ze van start in de groep UCB. In juni van dit jaar werd ze COO van Exevir, een start up die therapieën ontwikkelt tegen virale infecties zoals covid 19 er een is. Nog deze zomer haalde dat Gentse bedrijf 23 miljoen euro op bij onder meer een aantal vermogende Belgische families. Fiona du Monceau zelf richtte in juni dit jaar de managementvennootschap Biofina op.



Als dochter van Evelyn du Monceau, geboren Janssen, is Fiona du Monceau een telg van de familiale cluster Solvay – Janssen – Boël, directe afstammelingen of door huwelijk van Ernest Solvay. Emmanuel-Charles Janssen, de kleinzoon van Ernest Solvay, wordt de centrale figuur van de farmagroep UCB, daar waar de Boël-familie zich in eerste instantie zal toeleggen op de zware industrie. Beide families vinden elkaar echter terug in de financiële wereld. Door haar huwelijk met Diego du Monceau de Bergendal is Evelyn Janssen ook verbonden met de familie Vaxelaire, voorheen aan het roer van de distributiegroep GIB, overgenomen door Carrefour. Fiona du Monceau werd in 2014 bestuurder van Financière de Tubize, het familiaal controlevehikel dat 35 % bezit van UCB. In dat laatste bedrijf zetelt ze als bestuurder naast haar neef Cédric van Rijckevorsel en achterneven Cyril en Charles-Antoine Janssen.