71-jarige Diego du Monceau wordt (interim) voorzitter van ING België

Diego du Monceau de Bergendael

Graaf Diego du Monceau de Bergendal wordt de nieuwe voorzitter van ING België. Deze dochter van de gelijknamige Nederlandse bankengroep, de vierde grootste bank van België, is gebouwd op de vroegere bank BBL, voluit de Bank Brussel Lambert. De 71 jarige du Monceau blijft wellicht slechts één jaar op post. Hij heeft als eerste prioriteit de bank doorheen de nasleep van de coronacrisis te loodsen. De nieuwe voorzitter heeft een verleden in de financiële sector. Als topman van de toenmalige distributiegroep GIB, het vroeger GB-Inno-BM, liet hij daarentegen geen sterke indruk na. Hij is gehuwd met Evelyn Janssen, telg van de gelijknamige adellijke familie en huidig voorzitter van farmareus UCB.

Du Monceau volgt bij ING België de 67-jarige topbankier Eric Boyer de la Giroday op. Die verlaat zijn post vroegtijdig om persoonlijke redenen. Zijn opvolger zetelt al sedert 1993 in de raad van bestuur van de Belgische bank. De discrete graaf startte zijn carrière in Londen bij Merrill Lynch en Swiss Bank Corporation. Maar zijn naam is vooral gelinkt aan GIB, in 1985 met de GB-supermarkten de grootste distributeur van België. Het is in datzelfde jaar dat du Monceau aan het hoofd komt van de distributiegroep.



Diego du Monceau is de zoon van graaf Yves du Monceau (ex-Bon Marché) die met Raymonde Vaxelaire huwde, een zus van François Vaxelaire. Die laatste is op dat moment hoofdaandeelhouder en sterke man van de GIB groep. Het is hij die zijn toen 36-jarige neef uit Londen terugroept om leiding te geven aan wat op dat moment de grootste privé-werkgever van het land is. Wanneer François Vaxelaire in 1989 onverwacht overlijdt aan de gevolgen van een hartaanval, wordt Diego du Monceau de enige kapitein aan boord. Maar echt goed doet hij het niet. De graaf beheerst onder meer het Nederlands niet en krijgt nooit echte voeling met de distributie activiteit. Zowel inzake omzet als inzake marktaandeel en winstgevendheid boert de groep achteruit ten voordele van de grote opkomende concurrent Colruyt. In 1998 krijgt du Monceau het gezelschap van Roland Vaxelaire aan het top van GIB. Maar op dat moment lonkt de uitverkoop van de groep al aan het Franse Carrefour.