Familie du Monceau de Bergendal [85]

Diego Du Monceau

Vermogen € 347 362 000
Gekend als ex-GIB, Financière de Tubize
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Brussel
Huidige positie 85


De familie Vaxelaire was van oudsher de grootste aandeelhouder van de groep GIB, de grootste Belgische distributeur tot hij werd verkocht aan de Franse groep Carrefour. Yves du Monceau raakte in de groep betrokken via zijn huwelijk met Raymonde Vaxelaire, de kleindochter van de in 1920 overleden GB-stichter François Vaxelaire. Yves du Monceau zelf was begin jaren zestig burgemeester van Ottignies en tien jaar later senator voor de Franstalige christendemocraten van de PSC (nu cdH). In 2013 overleed Yves du Monceau op 91-jarige leeftijd. Zijn zoon Diego huwde Evelyne Janssen, een erfgenaam uit de groep Solvay. Diego du Monceau zelf was bestuurder van UCB, de chemiegroep van de familie Janssen.

Ondanks al die ronkende namen en mooie referenties werd de distributieketen GIB, ex-Grand Bazar, geen echt succes in België. Vanaf de jaren tachtig zette de keten een diversificatiepolitiek in met als doel een grotere zichtbaarheid op de Belgische markt. Maar die politiek zou haar de das omdoen. GB zag je overal. Maar GB stond niet langer sterk. De chaotische politiek van de familiale aandeelhouders, de zwakke marktpositionering, de sociale problemen met herhaaldelijke stakingen zorgden voor een dalende productiviteit. De keten die er prat op ging elke dag twee miljoen klanten over de vloer te krijgen, kon qua prijszetting niet optornen tegen discountketens als Aldi en Colruyt en qua kwaliteitsimago niet tegen de groep Delhaize. De ingedommelde gigant raakte verouderd en maakte steeds meer verlies.

In 2000 viel de groep in de Franse handen van Carrefour. Na die overname bleef Diego du Monceau een belangrijke speler en netwerker in financieel België.  De familie beheert nog haar belang in Financière de Tubize.