Delphine van Saksen-Coburg, prinses van België, wordt tv-ster

(Foto: Belga Images)

Delphine van Saksen-Coburg, de halfzuster van koning Filip, gaat deelnemen aan het tv-programma ‘Dancing with the stars’ van de commerciële omroep Play4. De prinses zegt dat ze twee jaar terug al eens werd gevraagd en weigerde. Ondertussen is ze wettelijk erkend als biologische dochter van de vroegere koning Albert II. En dus nu zegde ze toe. Tot ergernis ongetwijfeld van de communicatiespecialisten en spin doctors in het koninklijk paleis. Die doen er alles aan om de tv-optredens van alles wat te maken heeft met de koninklijke familie onder controle te houden. Dus niet zo met Delphine. De halfzus van koning Filip is in haar externe profilering harder, handiger en meer onberekenbaar dan haar halfbroer prins Laurent. Maar die laatste ontvangt een jaarlijkse financiële dotatie en moet dus luisteren naar het paleis. Delphine daarentegen niet. 

Eigenlijk hebben ze me twee jaar geleden al een keer gevraagd om mee te doen. Maar toen zat de timing niet goed, zegt de prinses in het Nieuwsblad. Toen ze me dit jaar opnieuw vroegen, dacht ik eerst dat ik weer beter respectvol nee moest zeggen. Maar ik besefte gauw dat ik reageerde uit angst voor het onbekende. Voor ik het wist, werd ik geconfronteerd met die angst en zei ik ja.”



Officieel neemt de prinses deel om de benevolente organisatie Make-a-Wish in de kijker te zetten. De organisatie vervult de grootste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Maar dat zal de gemoederen in het paleis van Laken niet bedaren. Het is ondertussen meer dan jaar geleden dat koning Filip zijn nieuwe halfzuster verwelkomde met een privé lunch in de koninklijke familie. De ontmoeting paste in de publieke profilering van Filip. Maar de relatie tussen beide kinderen van Albert zal niet echt goed komen. Bij haar eerste officiële publieke optreden op de nationale feestdag ging Delphine gekleed in een Afrikaanse outfit die “fouten uit het verleden wilt rechtzetten”. Een dubbel handig verwijt naar het koloniale verleden van koning Leopold II in Congo, maar ook naar haar vader koning Albert II.