Ikon: de opmerkelijke horeca investeringen van de familie Van Rompay

Vader Leon en zoon Stijn Van Rompay. (Foto: Dieter Teleman)

Twee weekends terug werd de 20-jarige Rotterdammer Mohssin neergestoken tijdens een vechtpartij voor de Antwerpse discotheek Ikon. De jongeman overlijdt in het ziekenhuis. Een week later ontploft een springtuig voor de discotheek. De gevel wordt beschadigd maar er vallen geen gewonden omdat er niemand in het gebouw is. De redactie van Mediahuis zocht uit wie de eigenaar is van Ikon en dat blijkt de familie Van Rompay te zijn. Die is vooral bekend van vader Leon Van Rompay, die een tijdlang interim CEO was van het beursgenoteerde noodlijdende Luikse farmabedrijf Mithra, en van zijn zoon Stijn, de oprichter van het beursgenoteerde farmabedrijf Hyloris. De tweede zoon Pieter blijkt de horeca investeringen van de familie af te werken. Die verlopen over de holding PE Group, goed voor 30 miljoen euro. Net als zijn vader en broer bekleedt Pieter ook een aantal bestuurdersmandaten in farmabedrijven, waaronder Biogenosis, het farma investeringsfonds van de familie.

Discotheek en evenementenlocatie Ikon was voorheen gekend onder de naam Noxx. Dat is ook nog steeds de naam van de vennootschap die staat voor de exploitatie van de discotheek. Die vennootschap werd in 2007 opgericht door de broers Pieter en Stijn Van Rompay uit Keerbergen. Ook vader Leon Van Rompay kwam financieel tussen bij de oprichting van de discotheek. De familie Van Rompay is vooral gekend in de farmawereld, maar blijkbaar baten ze in alle discretie ook al zestien jaar een icoon van het Antwerpse uitgaansleven uit. Acht jaar na de opening vroeg N Invest, één van de vennootschappen achter de discotheek, het faillissement aan. Volgens de toenmalige curatoren sleepte N Invest een grote schuldenberg mee en probeerden de eigenaars er een sterfhuisconstructie van te maken, aldus de kranten van Mediahuis. Uiteindelijk dwongen de curatoren de twee broers tot een overname en aflossing van de schuld en bleef de club gewoon bestaan. In 2015 werd Noxx omgedoopt tot Ikon.



Leon Van Rompay is onder meer gekend als oprichter van het bedrijf Docpharma, een specialist in generische middelen die in 2005 voor 47 miljoen euro werd verkocht aan een Indische groep. In 2021 werd hij tijdelijk benoemd tot interim-CEO van het Luikse beursgenoteerde anticonceptiebedrijf Mithra nadat oprichter en referentie aandeelhouder François Fornieri in opspraak kwam in een corruptiedossier. Zoon Stijn Van Rompay bracht dan weer zijn bedrijf Hyloris naar de Brusselse beurs. Zoon Pieter Van Rompay was als bestuurder bij Van Rompay Management ook indirect betrokken bij Mithra. Van Rompay Management oefende twee bestuurdersmandaten uit bij het Luikse bedrijf. Marc Coucke was dan weer een tijdlang voorzitter van Mithra. Samen met Bart Versluys is hij tot op vandaag een minderheidsaandeelhouder van het bedrijf dat net ook vandaag slechte halfjaarcijfers publiceerde. De beurskoers van Mithra incasseerde daarbij een opdoffer van 15 %.