NIEUW – UPDATE – Stijn Van Rompay zet Hyloris met 25 miljoen extra middelen klaar voor beursgang

Serie ondernemer Stijn Van Rompay zet een speciale financieringstechniek op poten voor zijn Luikse farmabedrijf Hyloris. Het gaat om een specifieke obligatielening die bij een beursintroductie van het bedrijf tegen erg gunstige voorwaarden kan worden omgezet in aandelen. In totaal gaat het om 25 miljoen euro. Daarmee onderlijnt Van Rompay zijn ambitie om voor Hyloris extra middelen op te halen bij het brede publiek. Het bedrijf concentreert zich op nieuwe toepassingen van geneesmiddelen waarvan het patent is verstreken. Tegelijkertijd dekt Van Rompay zich in tegen mogelijke belangenvermenging van twee operaties waarbij Hyloris activa overnam van bedrijven waar Van Rompy en zijn zakenpartner vroeger zelf actief waren. De huidige operatie werd vastgelegd op 31 maart. Dat betekent dat Stijn Van Rompay zich niet laat afschrikken door covid 19. Hyloris kan nu maximum 500 converteerbare obligatieleningen uitgeven van elk 50.000 euro. Samen dus goed voor 25 miljoen euro. Die leningen kunnen worden onderschreven door Stijn Van Rompay zelf en zijn zakenpartner Thomas Jacobson. Het gaat om zogenaamde CLO’s of voluit ‘collateralized loan obligations’. Dat zijn leningen die bij een beursintroductie op een erg gunstige manier kunnen worden omgezet in aandelen. Hier gaat het om een korting van 30 of 35 %, afhankelijk van het tijdstip van de zogenaamde IPO, de beursintroductie. De techniek bevat ook oplossingen wanneer de IPO wordt afgeblazen en vervangen wordt door bijvoorbeeld een verkoop van het bedrijf.

Hyloris werd in 2013 opgericht door Van Rompay en Jacobson. De naam staat voor ‘High yield, low risk’ of ‘hoge opbrengst, weinig risico’. Het bedrijf legt zich toe op geneesmiddelen waarvan het patent is verstreken. Het bekijkt of het die na een herformulering eventueel kan inzetten voor andere toepassingen. Op die manier wordt het dure onderzoekswerk zonder veel bijkomende kosten opnieuw geactiveerd. Momenteel heeft Hyloris vijftien herformuleringen in diverse fasen van ontwikkeling. Een ervan is al op de markt. Het gaat om een middel voor de beheersing van een onregelmatige hartslag.

Hyloris kocht ook al aan aantal bedrijfsactiva over, onder meer via de overname van de vennootschappen Dermax en RTU Pharma. Dat eerst was onderdeel van de groep Alter Pharma waar Stijn Van Rompay eerder actief was samen met zijn broer Pieter. RTU Pharma werd dan weer opgericht door Van Rompay en Jacobson. Nu dekken beide zich statutair in tegen mogelijke belangenvermenging bij die operatie.

Verder wordt ook Leon Van Rompuy, vader van Stijn, bestuurder van Hyloris. Samen lagen vader en zoon vroeger aan de basis van Docpharma, de producent van generische geneesmiddelen die in twee bewegingen terecht kwam bij de Amerikaanse groep Mylan. Daarna zette Van Rompay nog verschillende farmabedrijfjes in de stijgers.

UPDATE 15 van de 25 miljoen openstaande leningen werden ondertussen onderschreven zo blijkt door onder meer de holding Scorpiaux van Bart Versluys, de politieke Luikse investeringsmaatschappij Noshaq, de holding Saffelberg Investments van Jos Sluys en de holding Nomainvest van de familie Noël.