Stijn Van Rompay lonkt naar de Brusselse beurs

Stijn Van Rompay

De farma serie ondernemer Stijn Van Rompay bestudeert de beursintroductie van zijn Luiks farmabedrijf Hyloris. Die naam is een samentrekking van “high yield, low risk” of kortweg ‘hoge winst, laag risico’. Dat is ook zo wat het parcours dat Stijn Van Rompay aflegde met zijn familie. Hun eerste grote stap was de uitbouw van de producent van generische geneesmiddelen Docpharma. Die werd voor 200 miljoen euro verkocht aan een Indische multinational. Daarna vinden we hem terug bij de opstart van Mithra, het Luikse bedrijf van François Fornieri. Hyloris vertrekt dan weer van de bewerking van bestaande geneesmiddelen waarvan de patenten zijn vervallen. Er zouden 15 nieuwe producten in de pijplijn zitten. Met Hyloris investeert Van Rompay dus niet in de risicovolle ontwikkeling van nieuwe moleculen maar in de opwaardering van bestaande moleculen. Waarna hij een patent neemt op de nieuw samengestelde geneesmiddelen.

Het eerste product dat Hyloris wil afwerken is een pijnstiller die een combinatie is van twee bestaande pijnstillers. Opmerkelijk is dat het geneesmiddel geen opium derivaten bevat. Andere geneesmiddelen zijn vooral gericht op hartziekten. De Hyloris-aanpak vergt minder tijd en geld dan die van de klassieke farmabedrijven. Het ontwikkelingstraject duurt volgens Van Rompay tot vijf jaar en kost 8 miljoen euro. De stoffen die Hyloris gebruikt zijn al uitgebreid getest.



Hyloris haalde in de herfst van 2018 nog 5,5 miljoen euro op, bij onder andere Christian Dumolin (Koramic Investment Group), Jos Sluys (investeringsfonds Saffelberg) en de vroegere beursmakelaar Marc Corluy. Het bedrijf werd toen op zowat 35 miljoen euro gewaardeerd. In de Tijd zegt Stijn van Rompay dat hij effectief zoekt naar extra financiering, alle pistes liggen open. Dat betekent dat een private kapitaalronde of een partnerschap ook tot de mogelijkheden behoren.