Hugo Van Geet en Bart Van Malderen richten met Ivan Van de Cloot nieuwe (Vlaamse) denktank op

Ivan Van de Cloot. (Foto: Belga Images)

Financieel analist Ivan Van de Cloot verlaat als hoofdeconoom de denktank Itinera. Hij richt zijn eigen denktank op, Merito Vlaanderen, met financiële steun van de logistiek projectontwikkelaar Hugo Van Geet en industrieel Bart Van Malderen. Ook John Dejaeger, de voormalige CEO van de chemiereus BASF Antwerpen, is mede oprichter van de nieuwe vzw. Met Merito richt Van de Cloot zich specifiek op Vlaanderen. Itinera is een product van Uplace-eigenaar Bart Verhaeghe en wordt gefinancierd door klassieke Belgisch georiënteerde families zoals Ackermans & van Haaren, Saverys en Vic Swerts, eigenaar van siliconen producent Soudal. Itinera kreeg ook afwisselend steun van de commerciële grootbanken. Van de Cloot zelf was hoofdeconoom van ING België voor hij 15 jaar terug overstapte naar Itinera. Die laatste denktank is de voorbije jaren meer en meer uit het opiniërend veld weg gedeemsterd.

Hugo Van Geet is gekend als drijvende kracht achter het beursgenoteerde succesbedrijf VGP. Van Geet volgt al jaren zijn eigen mecenaat strategie. Bart Van Malderen is eveneens aandeelhouder van VGP. Hij wisselde de luierproducent Ontex, nog opgericht door zijn vader, in voor de nieuwe groep Drylock, eveneens gespecialiseerd in hygiënische producten. Met beide financiers lijkt Ivan Van de Cloot een stevige startbasis te hebben. Bij Itinera was Van de Cloot 15 jaar hoofdeconoom. Hij publiceerde er studies over uiteenlopende onderwerpen van banken en onderwijs, over verlichtingswaarden en pensioenen tot een efficiënte overheid. Maar het was duidelijk dat hij het steeds moeilijker had met enerzijds de tanende impact van Itinera op het maatschappelijk bestel en anderzijds de impact van de sponsors op de werking van de denktank.



De mensen die me hebben aangesproken, vonden het opmerkelijk dat mijn stem in Vlaanderen minder luid klinkt dan vroeger’, zegt Van de Cloot in de Tijd. ‘Ze vinden dat spijtig. En ze willen dat dat verandert. Je kan ook zeggen dat het voor mij tijd was voor iets nieuws.’ ‘We kenden Ivan al langer via de denktank Itinera. Maar daar lag het zwaartepunt te weinig op Vlaanderen’, zegt Van Malderen. ‘Dat wil niet zeggen dat Merito tegen België is. Maar je moet realistisch zijn en durven te zeggen dat sommige zaken hier anders zijn. We willen vooral dat Vlaanderen erop vooruitgaat. Maar iedere beslissing die je daarvoor neemt, moet gebeuren na een grondige analyse van de feiten. Ivan is daarvoor de juiste persoon.’

De 46-jarige Van de Cloot start voorlopig met één medewerker.