Kunstcollectie van Jeroen Piqueur wordt publiek geveild

De aankondiging op Auctim van de veiling van de kunstcollectie van Jeroen Piqueur.

Echt indrukwekkend is ze niet, de kunstcollectie van de gevallen financier Jeroen Piqueur. Die wordt momenteel geveild door het online veilinghuis Auctim. In totaal gaat het om 25 kavels. Het meest opmerkelijk stuk is ongetwijfeld een exemplaar van “De man die de wolken meet” van Jan Fabre. Het stond ooit aan het zwembad van Jeroen Piqueur, de man die verstrikt raakte en viel in zijn Optima dossier. Andere stukken zijn onder meer een beeld in hars van 60 centimeter, nummer 50 van 150, van Niki de Saint-Phalle, een beeld van George Minne en een van Jean-Michel Folon. De curator van het persoonlijk faillissement van Piqueur hoopt met de veiling om en bij 500.000 euro op te halen.

Piqueur maakte furore met zijn vermogensbedrijf Optima. Maar al snel raakte hij verstrikt in zijn eigen succes. Optima werd genoemd in Gentse politieke dossiers en in Luxemburgse witwas constructies. De groep ging over kop en Piqueur werd persoonlijk failliet verklaard. De man werd veroordeeld voor witwaspraktijken, misbruik van vennootschapsgoederen en inbreuken op de bankwetgeving.



De veiling nu is eigenlijk meer een gimmick. Het mag symbolisch zijn dat het belangrijkste werk uit de veiling van de hand is van Jan Fabre. Eind april werd de Antwerpse kunstenaar veroordeeld tot 18 maanden celstraf met uitstel. Hij werd schuldig bevonden aan ongewenste seksuele intimiteiten. Ook de horlogecollectie van Piqueur gaat onder de hamer. Het gaat onder meer om een Rolex Daytona en een Lebeau-Courally, respectievelijk getaxeerd op 18.000 euro en 3.500 euro. Nog opmerkelijk. In de veiling zitten ook schilderwerken van Benedicte Schumacher, de echtgenote van Piqueur. Zij schilderde onder meer over de mediastorm waarin haar echtgenoot terecht kwam na zijn publieke val. De veiling loopt af op 19 juni om 19 uur. De volledige collectie is te bezichtigen via www.auctim.com.

Jeroen Piqueur in de rechtbank. (Foto: Belga Images)