Zaterdag 12/03/2011: de dag waarop het zwart geld bij Optima werd vernietigd

Fraude

Op vrijdag 11 maart 2011 ontvangen alle consultants van de Optima groep een sms waarin ze worden opgeroepen om ’s anderendaags te komen werken. Waarom weten ze niet. Maar dat wordt snel duidelijk. Alle papieren klantendossiers moeten worden nagekeken. Alle verwijzingen naar zwart geld moeten uit de dossiers worden verwijderd. Het ging zowel om bestaande als om vroegere klanten. Het zouden er ettelijke duizenden zijn geweest. Het verhaal staat vandaag in het magazine Knack.Een ex-consultant vertelt aan het magazine: “We moesten elk dossier napluizen op verwijzingen naar zwart geld. Elk document dat over zwart geld ging, moesten we uit het dossier scheuren en in een grote doos deponeren. Die uitgescheurde bladen werden dan vernietigd. Op een tafel lagen vellen met gekleurde stickertjes, elke consultant had zijn kleurtje. Als je een dossier had uitgezuiverd, moest je er je stickertje op kleven. We hebben die hele zaterdag en ook zondag dossiers doorgebladerd en verdachte pagina’s uitgescheurd.”

Het verhaal wordt door meerdere ex-consultants en ex-financieel planners van Optima, onafhankelijk van elkaar, bevestigd. Ze geven soms wat schoorvoetend aan Knack toe dat ze bij de allesbehalve koosjere schoonmaakoperatie betrokken waren. Allemaal stellen ze één voorwaarde bij hun getuigenis: ze willen strikt anoniem blijven.

De hele operatie was niet alleen onethisch maar ook juridisch problematisch: Optima-medewerkers aanvaardden zwart geld, hielpen het witwassen en vernietigden bewijsmateriaal, aldus Knack. De vernietingsoperatie dateert van maart 2011. In december 2011 werd Ethias bank overgenomen en werd heel Optima doorgelicht. In januari 2012 valt de BBI binnen bij Optima maar wordt teruggefloten door de rechtbank.

Een maand geleden verklaarde Jeroen Piqueur in De Morgen : ‘Er heeft nooit iemand zwart geld witgewassen via Optima. Dat kan ik u garanderen op het hoofd van mijn twee kleinkinderen.’ De reactie van een ex-werknemer aan Knack: ‘Arme kleinkinderen.’