Nethys-schandaal: Verzekeringstopman Diego Aquilina in het oog van de storm

Diego Aquilina (Foto: LinkedIn)

In het gerechtelijk onderzoek naar fraude bij de Luikse intercommunale Nethys, het vroegere Publifin, zijn alle ogen van het parket nu gericht op Diego Aquilina. Tot april 2020 was die de sterke man bij de verzekeringsgroep Integrale, een dochter van Nethys. Maar in april ontnam de financiële waakhond FMSA hem het statuut van ‘fit and proper’. Aquilina wordt gezien als de architect van de omstreden 18 miljoen euro die werden uitbetaald als afscheidspremie aan het topmanagement van Nethys. 3,5 miljoen daarvan kwam bij Aquilina zelf terecht. Ook centraal in het Nethys-onderzoek is een geheime bankrekening bij ING die werd gebruikt om 48 miljoen euro aan verborgen transacties door te voeren. Die rekening werd gespijsd door leningen die werden verstrekt door de verzekeraar Integrale.

Aquilina stond 21 jaar aan het hoofd van Integrale nadat hij vroeger werkzaam was op de personeelsdienst van de staalgroep Cockerill Sambre. In de Luikse regio staat Aquilina bekend als een discreet maar sterk netwerker. Op zijn hoogtepunt bekleedde hij meer dan 30 bestuurdersmandaten. Bij Nethys keurde hij mee de 15 miljoen aan ontslagpremies goed die werden uitgekeerd aan de directieleden Stéphane Moreau, Pol Heyse en Bénédicte Bayer. De twee eerstgenoemden werden in voorarrest geplaatst en verschijnen vandaag voor de raadkamer. Bayer werd vrijgelaten onder voorwaarden.Naast zijn verantwoordelijkheid inzake de ontslagvergoedingen, waarbij dus 3,5 miljoen euro voor zichzelf, wordt ook gekeken naar de rol die Aquilina speelde bij het opzetten van een geheime rekening bij de bank ING. Die rekening was enkel gekend bij en werd enkel gebruikt door het topmanagement van de intercommunale. In totaal werden 48 miljoen euro aan transacties op die rekening gevonden. Ook de omstreden ontslagvergoedingen kwamen van die rekening. Dat geld moest natuurlijk wel ergens vandaan komen. 19 miljoen kwam alvast van twee leningen die door dochterbedrijf Integrale werden verstrekt aan de moederholding Nethys. Integrale, gespecialiseerd in groepsverzekeringen, verkeert trouwens in slechte financiële papieren en is op zoek naar een overnemer.

François Fornieri en Pierre Meyers werden ondertussen vrijgelaten onder voorwaarden. Beiden keurden mee de omstreden ontslagpremier goed. Fornieri poogde daarna twee dochterbedrijven van Nethys over te nemen samen met Stéphane Moreau, tegen een spotprijs.