NIEUW – De snelle groei van Jan Ollevier en Sakolaki

Corona of geen corona, bij de immer discrete distributeur Jan Ollevier gaat het vooruit. Ollevier is bekend als de eigenaar van de distributieketens X2O, verkoper van badkamers, en Overstock Garden en Interior. In totaal gaat het om een 60-tal Belgische verkooppunten. De ondernemer kijkt nu naar Frankrijk en Nederland voor verdere expansie. Binnen zijn sleutelholding Sakolaki heeft Ollevier zijn bedrijven geherwaardeerd wat een meerwaarde oplevert van 166 miljoen euro. Het vermogen van Jan Ollevier stijgt daarmee van 226 naar 392 miljoen euro. In onze ranglijst springt de distributeur uit Knokke-Heist van de 88ste naar de 63ste plaats.De belangrijkste participatie van Sakolaki is een belang van 68 % in Safuco. Die overkoepelt dan weer de winkelketens X2O en Overstock. Het voorbije boekjaar van de groep liep af op 30 september 2020. Ondanks corona kon het bedrijf zijn globaal omzetcijfer optrekken van 178 naar 252 miljoen euro. Dat leverde een indrukwekkende operationele cashflow op van 53 miljoen euro. Na onder meer 12 miljoen euro aan belastingen en 12 miljoen afschrijvingen op goodwill blijft er een nettowinst over van 19 miljoen euro binnen Safuco, tegenover nog een verlies van 1 miljoen het jaar daarvoor. Safuco is mee in handen van de Nederlandse durfspecialist Vendis.

Vorig jaar werd bekend dat Ollevier een belang neemt van 51 % in de nieuwe vennootschap WDPort of Ghent Big Box. Die gaat in de Gentse havenzone een nieuw logistiek magazijn bouwen van om en bij 150.000 m² of goed 50 voetbalvelden. Het logistieke gebouw zal het centrale opslag- en verdeelpunt worden voor de 80 winkels van Olleviers bedrijven in België en Nederland. Vendis Capital neemt 20 % van de venture terwijl de overige 29 % in handen is van logistiek specialist WDP Warehousing van de familie De Pauw. Het is ook die laatste die het project zal uitvoeren. Big Box vergt een investering van 80 miljoen euro.

Hoewel Ollevier liefst discreet in de schaduw blijft, duikt zijn naam hier en daar op. Zo zetelt hij in de raad van bestuur van het Premier Development Fund 2 (PDF2), een vastgoedinvesteringsfonds opgezet door de Waregemse projectontwikkelaar Ion, onder meer in van handen van Paul Thiers. Daarnaast stond hij mee aan de wieg van het investeringsfonds Well One, waarin we ook miljardair Filip Balcaen en ‘aardappelkoning’ Jan Clarebout terugvinden. Ollevier financiert tenslotte ook mee het Umunthu-fonds dat investeert in lokale, kleinschalige economische projecten en bedrijven in Afrika.