UPDATE – NIEUW – Durfkapitalist Creafund tankt 36,5 miljoen euro bij

Herman Wielfaert (Foto: RV)

Het investeringsfonds Creafund, onder leiding van Herman Wielfaert, beschikte eind 2022 over een eigen vermogen van 225 miljoen euro. Daar komt nu via een kapitaalverhoging 36,5 miljoen euro bij. Nog vorig jaar boekte het bedrijf een winst van 57 miljoen euro wat een uitgekeerd dividend opleverde van 13 miljoen euro. De voorbije vijf jaar bedroeg dat uitgekeerd dividend gecumuleerd 34 miljoen euro. Creafund werd meest recent genoemd in het dossier van de Oost-Vlaamse ondernemer Sam Baro. Creafund betaalde eind 2021 om en bij 30 miljoen euro voor 29 % van de Planet Group, het interimbedrijf van Baro. Die laatste betaalde op zijn beurt dit jaar 30 miljoen euro voor de overname van de voetbalploeg AA Gent. Al benadrukt Creafund dat het niets te maken heeft met die voetbalinvestering van Baro.

Creafund investeerde de voorbije jaren naast in de hr-groep Planet van Sam Baro onder meer nog aan de zijde van ondernemer Yvan Vindevogel in het Franse Cooper Vemedia, een groep gespecialiseerd in zogenaamde zelfzorggeneesmiddelen. Het participeert ook in Vindevogels onlineplatform Vision Healthcare. Creafund zelf is in handen van een zestigtal Vlaamse ondernemersfamilies. Een deel van hen is ook terug te vinden in de raad van bestuur van het investeringsfonds. Het gaat dan onder meer om Christophe Desimpel, bekend van onder meer Aldea Estates, Ivan Van De Maele, actief bij projectontwikkelaar Matexi en Jacques Pollet gekend van de Watergroep. Creafund CEO Herman Wielfaert is dan zelf weer onder meer onafhankelijk bestuurder bij het snelgroeiende bedrijf Biobest, een specialist in duurzame groei van landbouwgewassen.UPDATE

In een eerder versie van dit artikel was er sprake van een kapitaalverhoging van 14 miljoen euro terwijl dat in feite 36,5 miljoen euro moet zijn. Onze excuses voor deze vergissing.