NIEUW – Familie de Spoelberch verschuift 800 miljoen euro naar België

Een beeld uit één van de reclamespots die AB Inbev met Stella Artois die weekend uitzendt tijdens de Super Bowl in de VS.

De familie de Spoelberch verhoogt het kapitaal van de Belgische holding Cosylva met 800 miljoen euro tot 865 miljoen euro. Cosylva is een dochter van de Luxemburgse holding Pharmahold. Die laatste werd in 2007 gebruikt door de familie de Spoelberch om te investeren in de Belgische farmagroep UCB van de familie Janssen. Dat liep verkeerd af en resulteerde in zware verliezen. Blijkbaar worden die fiscale verliezen nu terug geactiveerd. De komst van de 800 miljoen euro gaat gepaard met de benoeming van Christophe Philippe Charles de Marchant et d’Ansembourg tot bestuurder van de holding. De Marchant is een kleinzoon van Werner de Spoelberch, de rijkste tak van de gelijknamige familie, grootaandeelhouder van AB Inbev.

Cosylva beheert nu nog een overgedragen verlies van 41 miljoen euro. Dat verlies dateert van meer dan 10 jaar terug. In 2008 doorkruiste de bankencrisis de beleggingsstrategie van de familie de Spoelberch. Die was onder meer ingestapt in UCB en Fortis. Beiden leverden in 2008 een fors verlies op. Cosylva ging daarop in een winterslaap. Die is nu blijkbaar beëindigd. In het bestuur van Cosylva zijn er twee constanten: Jean-Marie Laurent Josi en Fons Mangen. De eerste is al decennia lang een goede vriend van de familie. De tweede is een Luxemburgse accountant en bedrijfsrevisor die ook al decennia lang als een trouwe luitenant terug te vinden is in de Luxemburgse holdings van de familie de Spoelberch. Zo is hij onder meer ook bestuurder van de Luxemburgse structuur boven de familiale investeringsvennootschap Verlinvest. Die laatste tekende recent voor twee belangrijke nog uit te voeren operaties: de uitkoop van de familie de Mévius uit Verlinvest en de zoektocht naar een overnemer van de rusthuisgroep Armonea waarvan Verlinvest 50 % controleert.