NIEUW – Familie Vandermarliere leidt kapitaalverhoging Creafund

Guido Vandermarliere. (Foto: RV)

De Vlaamse durfkapitalist Creafund heeft het kapitaal van haar dochter Creafund Invest opgetrokken met 17,5 miljoen euro tot 39,7 miljoen. Belangrijkste onder de inschrijvers is de burgerlijke maatschap Mathusalem van de tabaksfamilie Vandermarliere. Die is goed voor 5,3 miljoen euro. Andere belangrijke kapitaal aanbrengers zijn onder meer de in Monaco wonende Unilin manager Frans De Cock, goed voor 2,1 miljoen euro, de horeca- en vastgoedondernemers Vermeersch, goed voor 1 miljoen, energie ondernemer Filip Engelen, goed voor 1,2 miljoen euro en Hans Vandamme, goed voor 1,95 miljoen euro. Die laatste is de sterke man van het conceptbedrijf Alfavsion. Hij is ook de zoon van de vroegere Barco-manager Hugo Vandamme die zelf 0,12 miljoen euro inbrengt bij de kapitaalverhoging.

Creafund kwam recent in het nieuws nadat het zijn participatie in de specialist in industriële verven Aalterpaint verkocht aan de West-Vlaamse ondernemer Pascal Vanhalst. Enkele maanden terug zette hoofdaandeelhouder Creafund via het fusie- en overnamehuis Lincoln zijn participatie in Aalterpaint te koop. Creafund controleerde 71 procent van de aandelen van Picasso Holding, het vehikel boven het bedrijf. Die aandelen werden overgekocht door Quva, het investeringsvehikel van Pascal Vanhalst. Aalterpaint zou goed zijn voor ongeveer 20 miljoen euro. Vanhalst verkocht vorige zomer voor 1,17 miljard euro zijn belang van 40 procent in TVH Parts, de specialist in onderdelen voor vorkliften, heftrucks en landbouwmachines, aan de familie D’Ieteren.



Creafund is ook nog actief met een ander verkoopdossier. De durfinvesteerder heeft zijn belang van 30 procent in Purna Pharmaceuticals te koop gezet. Purna is een Antwerps familiebedrijf dat farmaproducten maakt waaronder de pijnstillende zalf Voltaren in opdracht van grote farmabedrijven als GSK, Pfizer, Novartis en J&J. De familiale aandeelhouders zouden na de deal aan boord blijven. Creafund investeerde vorig jaar dan weer in vier bedrijven, waaronder de hr-groep Planet van Sam Baro en met de farma ondernemer Yvan Vindevogel in het Franse Cooper Vemedia. Sam Baro kwam recent in het nieuws als nieuwe eigenaar van het kasteel van Jemeppe. Creafund is in handen van een zestigtal Vlaamse ondernemersfamilies.