NIEUW – Filiep Balcaen koopt een privéjet

De West-Vlaamse miljardair en investeerder Filiep Balcaen staat op het punt een privéjet aan te kopen voor eigen gebruik. Hij brengt het vliegtuig onder in zijn vennootschap Baltair. Details omtrent de aankoop zijn niet bekend. Balcaen en zijn investeringsholding Baltisse geven geen commentaar. Een privéjet heb je in alle maten en gewichten. Een klein model, genre Cessna CJ4, is goed voor continentaal transport van 6 personen. Het toestel kost minstens 5 miljoen euro. Die prijs kan oplopen afhankelijk van de binneninrichting en de motor specificaties. Een Dassault, goed voor meer dan 12 personen en intercontinentaal transport, kost al snel 20 miljoen euro.



Veel Vlaamse ondernemers en investeerders huren een privéjet voor hun dringend continentaal vervoer. Zo’n jet huren kost pakweg 5.000 euro per uur. Marc Coucke en Joris Ide bijvoorbeeld huren al eens een privéjet om te vliegen vanaf het West-Vlaamse Wevelgem. Dat deed Balcaen vroeger ook. Maar wanneer de capaciteit oploopt, kan het haalbaar zijn een eigen vliegtuig aan te kopen. Dat vergt een redelijke investering, zowel in aankoop als in onderhoud en werking. Die cijfers worden mee bepaald door het aantal vlieguren dat het toestel haalt. Belangrijk is ook de ‘range’ die een vliegtuig kan halen. Filiep Balcaen, die onlangs in het nieuws kwam als de nieuwe eigenaar van de Brusselse IBM-Toren, heeft verschillende belangrijke investeringen in Europa. Maar zijn grootste belang is een participatie van 2,5 % in de Amerikaanse vloerbedekkingsspecialist Mohawk. Die participatie alleen is om en bij 200 miljoen euro waard. Intercontinentale vluchten staan dus ongetwijfeld mee op de verlanglijst van Balcaen. Opmerkelijk is ook dat zijn vliegtuig niet kan worden ingezet voor commerciële vluchten maar wel voor “industrial aid”. Hij kan dus bijvoorbeeld machineonderdelen overvliegen wanneer die ergens dringend nodig zijn om de productie operationeel te houden.

Veel cijfers over privéjets zijn er niet bekend. Prominent in de sector is de Flying Group van Bernard Van Milders met uitvalsbasis in Deurne. Die beheert een vloot van om en bij 30 privéjets. Die zijn zowel eigendom van het bedrijf als in handen van derden of in mede-eigendom van verschillende investeerders. Flying Group staat dan in voor zowel de technische als de administratieve bekommernissen.