NIEUW – Gérald en Ségolène Frère erven elk 3,4 miljard euro

Wijlen Albert Frère (links) met zijn zoon Gérald. (Foto: Belga Image)

Gérald Frère en zijn halfzus Ségolène Frère-Gallienne, de enige twee kinderen van wijlen de Waalse miljardair Albert Frère, hebben de familiale sleutelholding Frère-Bourgeois in een 50/50 verhouding tussen zichzelf verdeeld. Daarmee is de erfenis van Albert Frère geregeld. Beide kinderen staan nu met een vermogen van elk 3,4 miljard euro op plaats 4 en 5 in onze lijst. Albert Frère overleed in 2018 op 92-jarige leeftijd. Geen van zijn beide levende kinderen was echt geïnteresseerd om de financiële voetsporen van hun vader te stappen. Frère had nog een tweede zoon maar die stapte in 1999 uit het leven. De macht van het Frère imperium ligt nu in handen van Cédric Frère, zoon van Gérald, en Ian Gallienne, echtgenoot van Ségolène Frére. De toekomst zal uitwijzen op welke manier beide erfgenamen nu verder gaan.

De holding Frère-Bourgeois controleert vooreerst de Nationale Portefeuille Maatschappij NPM die een aantal belangrijke investeringen overkoepelt. Daarnaast staat ze voor 28 % van de beursgenoteerde holding GBL die de familie Frère controleert samen met de Canadese familie Desmarais. GBL is één van de grotere Europese investeringsmaatschappijen met belangen in onder meer Adidas, Pernod Ricard, SGS, LafargeHolcim en Umicore. De splitsing van Frère-Bourgeois werd voorafgegaan door redelijk wat herschikkingen. Een aantal vastgoedpanden kregen een nieuw onderkomen en de nieuwe holding Eagle Capital ging het familiaal belang in GBL overkoepelen.De helft van Frère-Bourgeois is nu ondergebracht in de nieuwe holding FG Bros van Gérald Frère terwijl Ségolène met de nieuwe Frère-Bourgeois Holding de andere helft controleert. De splitsing tussen beide Frère erfgenamen was vroeger al voor een stuk in juridische vorm gegoten. Zo was Gérald Frère samen met zijn echtgenote de rechthebbende van de Stichting Administratiekantoor Bierlaire. Zijn halfzus Ségolène stond dan weer voor Stichting Administratiekantoor Peupleraie, wat zoveel betekent als ‘vrouwelijke populier’. (Lees verder onder de foto)

Ségolène Frère-Gallienne (rechts) samen met haar vader en MR-kopstuk Didier Reynders (Foto: Belga Image)

Zowel Gérald Frère als zijn zus zijn niet echt betrokken bij het operationeel beleid van GBL. De familiale impact ligt bij Cédric Frère, zoon van Gérald, en Ian Gallienne, de echtgenoot van Ségolène Frère. Gérald Frère besteedt veel tijd aan het beheer van zijn landbouwbedrijf terwijl Ségolène veel te zien is in de Londense high society. In 2017 werd de hele familie door de koning verheven tot de adelstand en dat met erfelijke titels.