UPDATE – NIEUW – Familie Frère brengt belang GBL onder in Eagle Capital: What’s in a name?

Wijlen Albert Frère (links) met zijn zoon Gérald in 2015. (Foto: Belga Image)

De kinderen van wijlen miljardair Albert Frère hebben hun controle over de beursgroep GBL vorige week ondergebracht in een nieuwe holding die luistert naar de naam Eagle Capital. Die nieuwe holding controleert onrechtstreeks een belang van 14 % in GBL en kreeg een waarde mee van 2,7 miljard euro. De familie Frère controleert GBL al decennia samen met hun traditionele partner de Canadese familie Desmarais in een 50/50 verhouding. De twee kinderen van Albert Frère, zoon Gérald en dochter Ségolène, zijn bestuurder van Eagle Capital. Meest merkwaardige echter is de naam van die nieuwe holding: Eagle Capital. Naar wat kan die refereren? De familie Frère heeft bij ons weten niets met arenden. Wel is er het Amerikaanse miljardenfonds First Eagle Investment Mangement. Die bouwde een belang op van 6 % in GBL, goed voor één miljard euro. Zoekt de familie Frère een overnamekandidaat in de Amerikanen?

De beslissing van de familie Frère om hun miljardenbelang in GBL in een afzonderlijke holding onder te brengen, volgt op een eerdere vereenvoudiging van de controlestructuur boven GBL. De oude Zwitserse controle holding Pargesa werd daarin opgeslorpt door Parjointco. Die is voor gelijke delen in handen van de families Frère en Desmarais. Parjointco controleert 28 % van GBL maar via dubbel stemrecht wel 44 % van de stemrechten en oefent dus zo goed als controle uit. Zeker als je daar de 6 % aan toevoegt van First Eagle Investment.GBL is van oudsher de beursgenoteerde actieve beleggingsholding die wijlen Albert Frère heeft uitgebouwd steeds in 50/50 verhouding met de Canadese familie Desmarais. Op de beurs weegt GBL om en bij 15 miljard euro met belangrijke participaties in onder meer Adidas, dienstengroep SGS, Pernod-Ricard, betongroep Lafarge en Umicore. Na het overlijden van Albert Frère kwam het operationeel beheer van de familiale belangen langzaam maar zeker terecht bij zijn kleinzoon Cédric Frère en zijn schoonzoon Ian Galienne. De twee kinderen van Albert Frère, Gérald en Ségolène, zijn nooit echt betrokken geweest bij het operationele beleid van het imperium dat hun vader uitbouwde. Nu zijn ze wel bestuurder van het nieuwe Eagle Capital.

Na het overlijden van Albert Frère blijft de vraag hoe geëngageerd de immer discrete familie Frère nog is in het operationele beheer van GBL. De eerste generatie lijkt dat alvast weinig tot niet te zijn. Het was al opmerkelijk hoe de ouder worden Albert Frère een generatiesprong voorbereidde via zijn zoon Gérald naar zijn kleinzoon Cédric. Meest publieke element daarbij was de benoeming van de jonge Cédric Frère tot bestuurder bij de Nationale Bank van België, in opvolging van zijn grootvader en zijn vader, een mandaat dat hij onder politieke en publieke druk terug moest afstaan.

We legden de vraag voor aan de holding GBL, waar de naam Eagle Capital op geïnspireerd is, maar kregen nog geen antwoord.

UPDATE

In een reactie laat een woordvoerder van GBL weten dat het om een interne herschikking gaat bij de familie Frère, zonder enig verband met de investeerder First Eagle in de Verenigde Staten.