NIEUW – Roularta en familie De Nolf verkopen regionale omroep WTV-Focus

Roularta Media Group, het beursgenoteerde mediabedrijf in handen van de familie De Nolf, wil nog voor het eind van deze maand de verkoop afronden van de regionale West-Vlaamse omroep WTV-Focus. Onze redactie verneemt dat de vzw WTV de 50 % overneemt die Roularta aanhoudt in de regionale omroep. De vzw WTV controleert momenteel 25 % van WTV-Focus, nog eens 25 % is in handen van de vzw Focus. Ondertussen ambieert de nv De Buren de verdere uitbouw van een netwerkstructuur van regionale stations. De Buren, onderdeel van Mediahuis, de uitgever van onder meer De Standaard en het Nieuwsblad, controleert nu al het Antwerpse ATV, TV Limburg, het Oost-Vlaamse AVS en TV-Oost, eveneens Oost-Vlaanderen, en het Vlaams-Brabantse ROB. Stephan Adriaenssens, bestuurder bij zowel de vzw WTV als bij RMM, de houderstmaatschappij van de regionale omroep, sluit niet uit dat er in de toekomst gesprekken komen daaromtrent maar momenteel is dat niet aan de orde.Net als andere media hebben regionale tv-stations, ondanks behoorlijke kijkcijfers, af te rekenen met dalende inkomsten. Het was al eerder duidelijk dat ook de Vlaamse politieke wereld aanstuurt op een fusiebeweging binnen de regionale stations. De Buren nam duidelijk het voortouw in die beweging. West-Vlaanderen bleef daarbij onbetreden gebied, net als de Kempen met de regionale omroep RTV. Daarnaast is er nog Bruzz, de Brusselse regionale omroep. Maar die laatste ligt aan een financiële levenslijn van de Vlaamse gemeenschap die haar aanwezigheid in Brussel via de media wil verankeren. De familie De Nolf van haart kant verkocht eerder al haar veel omvangrijker participatie in het commerciële nationale tv-station VTM aan Christian Van Thillo. Roularta behoudt momenteel enkel haar belang in de economische doelgroepenzender Kanaal Z die wellicht aansluit bij de beurskrant de Tijd, eveneens in handen van Roularta.

De overnemende vzw van WTV-Focus is lokaal verankerd bij een aantal West-Vlaamse ondernemers. Stephan Adriaenssens is CEO van de Regionale Media Maatschappij RMM, de holding die eigenaar is van WTV-Focus, en bestuurder van de vzw WTV. Hij bevestigt de aandelentransactie die deze maand zal zijn afgerond. Hij ontkent ook de economische wetmatigheid niet van een schaalvergroting voor de regionale omroepen. Maar gesprekken daarover zijn er nog niet. “Wanneer die komen, zullen we zien wie welke belangen te verdedigen heeft.” aldus Adriaenssens. WTV-Focus bereikt dagelijks 250.000 kijkers in de provincie West-Vlaanderen die 1,2 miljoen inwoners telt.

De Roeselaarse familie De Nolf kan met haar bedrijf Roularta trouwens aanzwellende goede cijfers voorleggen. De mediagroep kon haar omzet vorig jaar met 6,8 procent optrekken tot 295 miljoen euro. De vrouwenbladen die het Roeselaarse mediabedrijf begin 2018 overnam van Sanoma zorgen voor hogere inkomsten uit abonnementen en de losse verkoop. De gratis bladen baren wel zorgen met een daling van 20,1 procent van de reclame-inkomsten. De ebitda-winst (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) ging maal 3,6 tot 23 miljoen euro. De netto winst daalde wel sterk, met 87 procent tot 10,32 miljoen euro. Maar een jaar eerder lag die winst een pak hoger met de éénmalige opbrengst van de verkoop van de 50 % participatie in VTM aan de groep DPG van Christian Van Thillo.