NIEUW – Waterland legt 13 miljoen op tafel voor 50 % in webontwerper Intracto

Pieter Janssens, oprichter en CEO van Intracto.

Het Belgisch-Nederlandse durfkapitaalfonds Waterland brengt 13 miljoen euro vers kapitaal aan in het digitaal marketingbureau Intracto uit Herentals. In ruil krijgt het 50 % van de aandelen van het bedrijf. Intracto-oprichter Pieter Janssens verwerft de andere 50 % via een gelijkaardige inbreng van zijn nieuwe holding Paragon. Janssens richtte Intraco op in 2003 als toen 19-jarige student die als hobby websites ontwierp. De voorbije jaren werkte hij een snel groeipad af door de overname van een aantal kleinere spelers uit de sector. Op die manier kreeg een groep vorm die oplossingen combineert inzake marketing en content enerzijds en technisch ontwerp van websites anderzijds. De intrede van Waterland moet een internationaal groeipad mogelijk maken. Intraco staat nu voor een omzet van om en bij 35 miljoen euro met 300 werknemers.

“Buy and build” noemt de strategie die Waterland implementeert bij bedrijven in wie het investeert. Groeien door overnames in combinatie met eigen interne groei. Bij Intracto werkte dat eerste alvast al. Eind vorig jaar werd concurrent Blue Web Solutions uit het Nederlandse Den Bosch overgenomen. Vorige maand volgde de overname van de bedrijven Luon en Raak. De intrede van Waterland dateert van november 2018 maar details over die transactie waren tot op vandaag niet bekend.Janssens en Waterland zijn nu de twee nieuwe referentieaandeelhouders van Intracto. Nog vorig jaar nam Intracto het contentmarketingbedrijf Snackbytes over van de managementadviseurs Steven Van Belleghem en Peter Hinssen. Naar verluidt stapten die ook in het kapitaal van Intracto, iets wat tot op vandaag nog het geval zou zijn maar waarvan geen verdere details bekend zijn.

Waterland is in België ook aandeelhouder van onder meer de kansspelengroep Napoleon Games, het farmabedrijf Fagron, het kranenbedrijf Sarens, de specialist in droge honden- en kattenvoeding United Petfood en de sportvoedingsproducent Aminolabs. Het durfkapitaalfonds werkt daarbij met geld van onder meer de ondernemers Marc Coucke (ex-Omega Pharma) en Filip Balcaen (ex-Balta). Die zitten allebei naast Waterland ook in het kapitaal van Fagron.