Patrick Decuyper veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf voor fraude met groenestroomcertificaten

Patrick Decuyper in betere tijden, hier als CEO van Zulte-Waregem.

De Brusselse correctionele rechtbank heeft Patrick Decuyper veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar, waarvan de helft effectief, voor fraude met groenestroomcertificaten met zijn toenmalig energiebedrijf Enfinity. Samen met een controleur van een keuringsbureau vervalste Decuyper keuringsverslagen om op die manier meer opbrengsten te halen uit de plaatsing van zonnepanelen. Patrick Decuyper was met Enfinity ook enige tijd aandeelhouder en CEO van de eersteklasser Zulte-Waregem. Later bracht hij als stroman de eersteklasser FC Antwerp onder controle van bouwpromotor Paul Gheysens.

Centraal in het strafdossier staan zonnepanelen die Enfinity plaatste op de daken van de Balta-fabriek in Oudenaarde, de magazijnen van de houtgroep Cras in Deerlijk langs de E17, en het hoofdkantoor van de tapijtengroep Associated Weavers in Ronse. In de aanvragen voor de groenestroomcertificaten stond te lezen dat de zonnepanelen al in 2010 in dienst waren genomen, terwijl de installaties op dat moment nog in opbouw waren en pas het jaar nadien volledig klaar waren. In 2010 was een groenestroomcertificaat nog 350 euro waard, terwijl dat in de eerste helft van 2011 nog maar 330 euro was, en later nog minder.



De fraude werd mee mogelijk gemaakt door een controleur die voor keurdersbureau BTV, het Technisch Bureau Verbrugghen, werkte. Die man, Patrick V.R., gaf toe dat hij de drie betrokken projecten in december 2010 en januari 2011 bezocht, toen vaststelde dat de installaties allesbehalve klaar waren maar wel keuringsverslagen opstelde waaruit moest blijken dat de installaties al op 31 december 2010 in orde waren. Volgens V.R. werd hij door Decuyper onder druk gezet om die vervalsingen te plegen. De controleur werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 2 jaar met uitstel. Het keuringsbureau zelf werd vrijgesproken. Vier bedrijven, waarbij Enfinity, kregen boetes opgelegd van 144.000 en 288.000 euro . De verschillende betrokkenen moeten netwerkbeheerder Fluvius ook een schadevergoeding betalen die meer dan 13 miljoen euro bedraagt.