UPDATE: Paul Gheysens op zoek naar dubbelslag met Anderlecht

Ghelamco-project ontwikkelaar Paul Gheysens bereidt een bod voor van 75 miljoen euro om 75 % van de aandelen van topvoetbalploeg RSC Anderlecht op te kopen. Gheysens wordt gesteund door Woestijnvis-man Wouter Vandenhaute. Voor Gheysens is het er op of er onder. Wanneer hij Anderlecht als ploeg kan kopen, koopt hij wellicht meteen ook een oplossing voor zijn plannen om op parking C van de Heyzel zijn nieuw stadion annex vastgoedprojecten te bouwen. De UEFA wil voor 9 december beslissen of dat stadion er nog op tijd kan komen om ingezet te worden bij de organisatie van Euro 2020, de Europese voetbalkampioenschappen. Meteen is ook duidelijk dat de mediaschuwe Rijkste Belg Alexandre Van Damme definitief ‘out of the picture’ is in dit verhaal.De ‘mugshot’ van Alexandre Van Damme

Anderlecht is voor 62 procent in handen van de familie van Roger Vanden Stock. Die zou over een mandaat beschikken van de andere kleine aandeelhouders om de ploeg te verkopen. Lange tijd werd gedacht dat die koper de Rijkste Belg Alexandre Van Damme zou zijn. Dat was nog meer zo wanneer die zijn vertrouweling Jo Van Biesbroeck aan het hoofd kwam van het management van de groep. Maar de extreem mediaschuwe Van Damme gaf zijn plannen op nadat er een ‘mugshot’ van hem werd genomen in de tribunes van Anderlecht. Van Damme verhuisde daarop naar Zwitserland.

Aangezien het altijd handigere is als verkoper om met twee partijen te onderhandelen, ging Vanden Stock ook op zoek naar een tweede geïnteresseerde. Dat werd de Russische miljardair Alisher Usmanov. Die werd rijk in de mijnindustrie. Usmanov controleert 30 % van de Britse ploeg Arsenal. Maar hij wordt er van verdacht via een stroman ook belangen te hebben in Everton.

Dient de bouw van het Eurostadion op de Heyzel als pasmunt om de prijs van RSC Anderlecht op te drijven?

Hetzelfde probleem lonkt om de hoek bij Gheysens. Die is nu al eigenaar van FC Antwerp. Die ploeg zou hij aan zijn zoon kunnen overlaten wanneer hij Anderlecht binnenhaalt. Komt het tot een deal dan zou de familie Vanden Stock direct 35 miljoen euro incasseren. Roger Vanden Stock zou een blokkeringsminderheidsbelang houden van 25 % en voorzitter blijven. Gheysens zou iets meer dan 50 % controleren en Vandenhaute om en bij 20 %. Kan Gheysens daarmee ook de bouw van het Eurostadion forceren, dan speelt Anderlecht in de toekomst op de Heyzel. Zowel Vanden Stock als Jo Van Biesbroeck hebben die Heyzel-plannen vroeger steeds afgeschoten. Om de prijs voor Gheysens op te drijven?

UPDATE

Anderlecht publiceerde volgende officiële reactie op het nieuws:

“RSCA wordt regelmatig gepolst om mee samen te werken. Dat gaat van sportieve samenwerkingen tot zakelijke samenwerking. De club bestudeert de voorstellen minutieus en ze worden beoordeeld op de meerwaarde voor de club en daar geldt één duidelijke norm: RSCA moet er sportief en financieel beter van worden op de lange termijn. RSCA communiceert uitsluitend als er een officieel akkoord is. De club onthoudt zich verder van alle commentaar.”

Volgens sommige bronnen zou Anderlecht dichter bij het voorstel van Usmanov staan dan bij Gheysens. Maar voorlopig blijft het speculeren.